Spagettiszósz télire
7-8
kg lukullusz típusú paradicsom,
1,5 kg
vöröshagyma,
7-8
cikk fokhagyma,
bazsalikom,
rozmaring,
1,5 dl
olaj,
só,
bors
A
paradicsomot megmossuk, pár
másodpercig forró vízbe merítjük majd lehúzzuk a héját.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk a
felhevített olajban puhára pároljuk. Beletesszük a zúzott
fokhagymát és kb egy percig azzal is pároljuk majd hozzáadjuk a
feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borsózzuk és lassú tűzön
addig főzzük amíg a levének a harmadát elfövi. Végül
beletesszük az aprított zöld fűszereket és azzal is hagyjuk egyet-kettőt
rottyani. Jól megmosott és sütőben 100 C fokon sterilizált üvegekbe tesszük, lezárjuk, pár percre
fejre állítjuk majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük és hagyjuk kihűlni.
Felhasználható olaszos ételekhez, pizzára.
* * *
Más fajta paradicsomból is készíthető viszont a lukullusz típusú paradicsom azért jobb mártáskészítéséhez mert húsos és ezért mert nem kell agyonfőzni ahhoz hogy besűrűsödjön Emellett remek íze és kevés magja van.
Felhasználható olaszos ételekhez, pizzára.
* * *
Más fajta paradicsomból is készíthető viszont a lukullusz típusú paradicsom azért jobb mártáskészítéséhez mert húsos és ezért mert nem kell agyonfőzni ahhoz hogy besűrűsödjön Emellett remek íze és kevés magja van.
FIGYELEM!
Üvegekbe töltéskor ajánlott befőző tölcsért használni, hogy az üveg szája ne legyen szószos. Ha mégis előfordul töröljük le és csak utána tegyük rá a fedőt (ha a fedő és az üveg közé került szósz akadályozza a légmentes zárást és így könnyen penészesedésnek, romlásnak indulhat)
Felbontás után kizárólag hűtőszekrényben kell tárolni és néhány napon belül elfogyasztani, utána sajnos megindulnak a romlási folyamatok.
Lehet tenni egy késhegynyi befőzési szalicilt a tetejére (amit használatkor eltávolítunk), ebben az esetben viszont ne állítsuk fejre a befőttes üveget.
Kedves Kinga! Köszönöm,hogy közreadtad ezt a receptedet. Fél adaggot készítettem el. Nekem nagyon ízlik.
VálaszTörlésÖrvendek, hogy ízlik
TörlésKöszi! El fogom készíteni.
VálaszTörlésTartósító nem kell bele?
VálaszTörlésÉn ebbe nem szoktam tenni. Az üveg fejre állítása és a dunszt elégnek bizonyult. Felbontás után, viszont hűtőben kell tárolni és pár napon belül elfogyasztani.
TörlésLehet tenni egy kis szalicilt a tetejére, ebben az esetben nem kell fejre állítani az üvegeket.