Ecetes fürjtojás
A tojás pácolása eredetileg ennek tartósítási módja volt: ecetben vagy sós lében érleltek, hogy hónapokkal később is lehessen még fogyasztani. Ez egy ritka ínyenc savanyúság azóta kedvelt lett mint snack vagy előétel, kiváló kiegészítője a vendégváró hidegtálaknak de húsok mellé is tálalható finomság. Ily módon meghosszabbítható például a húsvétkor megmaradt főtt tojások 'élete', ha nem készül belőlük rakott krumpli. 😊
Ha fürjtojásból készítjük akkor nem csak egy különleges, ínyenc étek lesz, hanem egészséges is hisz a fürjtojás az egészséges táplálkozás egyik fontos alapanyaga. Hatszor több ásványi anyagot (foszfor, vas, réz, cink) és vitamint (B vitamin), kevesebb zsírt, több aminosavat tartalmaz, mint a tyúktojás.
20-24 fürjtojás,
2 cikk fokhagyma,
1-2 mogyoróhagyma,
2,5-3 dl víz,
1 ek cukor,
2 ek ecet,
só,
1-2 babérlevél,
8-10 szem zöld bors,
3-4 szem borókabogyó,
mustármag
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és miután kihűltek a fokhagymával és a karikára vágott hagymával egy befőttes üvegbe rétegezzük.
A vizet a cukorral, a sóval és a fűszerekkel felfőzzük, néhány percig forraljuk majd a tojásokra öntjük. Az üveget lezárjuk majd miután kihűlt a hűtőbe tesszük és legalább 2-3 napig érleljük.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók, ha pedig színes tojásokat szeretnénk akkor tegyünk a páclébe curryport (ettől szép sárga lesz), ha pirosat szeretnénk akkor tegyünk a lébe néhány cékladarabot.
Fürjtojás ecetes lében, jól hangzik, de azért egy kis infó jó lenne..Finom??
VálaszTörlésIgen! Nagyon finom :)
TörlésSya Kinga!2-3 nap utan leszurod es olajba teszed el?Vagy meg elnem fogy a paclebe van?Tetszik a recept kiprobalom!Valadzod elore is koszonom!
VálaszTörlésSzia Márti. Nem szűröm le és nem teszem olajba hanem a páclében marad. 2-3 nap után már fogyasztható és kb egy hétig eláll. Sok sikert és várom a visszajelzést, hogy milyen lett és hogy ízlett-e.
TörlésSyaaaa Kinga!En vagyis mi a ferjemmel "megbolondultunk" sok fele izesitessel "gyartom" a tojasokat!Kiprobaltam a te recepted is!Nagyon bejott!Koszonom!En csak ajanlani tudom!A furjtojas egyebken is egeszseges!Mi most allitotuk vissza az alomanyunkat!
VálaszTörlésNagyon örvendek, hogy ízlett!
TörlésHónapokig akkor nem áll el? Nekem olyan recept kellene
VálaszTörlésEz a módszer a hosszabb ideg való eltarthatóságot volt hivatott szolgálni, úgyhogy elméletileg valószínűleg eláll. Konkrétumot nem tudok mondani mivel én nem próbáltam. Nem készítettem olyan nagy adagot mivel jelen körülmények között nincs szükség a tojás tartósítására, hisz ott a hűtőszekrény.
TörlésSzia! Nem tudom ennyi idő után olvasod e itt a kommenteket. Én most csináltam ilyet először a te recepted szerint. Csak azt szeretném kérdezni, mivel nincs teljesen tele a lével, pici rés maradt, ez vajon probléma, vagy akkor lenne ha hónapokig szeretném tárolni?
VálaszTörlésÜdv mindenkinek! Én is arra lennék kiváncsi, kamrába meddig áll el?
VálaszTörlés