Fügeszósz
A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek, már az időszámításunk előtti 2700-as évekre tehető egyiptomi írások is említést tesznek róla. Igen értékes az egészséges táplálkozás és a természetes gyógyítás szempontjából hiszen amellett, hogy sok B vitamint, nyomelemet és rostot tartalmaz nagyszerű vérképző, lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó tulajdonsága van. Levelét és gyökerét is felhasználják vesekő és húgyhólyagbántalmak esetében.
A fügéből kitűnő lekvár, kompót, cukrozott gyümölcs, bor, pálinka és mártás készülhet. A következőkben egy mártás receptje olvasható ami kiváló sült vagy grillezett húsok mellé legyen az szárnyas, sertés, borjú vagy hal és ami remekül passzol sült libamájhoz és sajtokhoz is.
(2 személyre)
1 ek vaj vagy ghi,
1 kis hagyma,
4 nagyobb vagy 6 kisebb érett, friss fekete füge,
1 ek méz vagy barna cukor,
1 dl portói vagy jó minőségű száraz vörös bor,
2 ek balzsam ecet,
só,
bors,
kakukkfű
A felolvasztott zsiradékon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a tetszés szerinti nagyságúra feldarabolt fügéket és egy pár percet pároljuk. Hozzákavarjuk a mézet, a bort és az ecetet majd sózzuk és borsozzuk.
Alacsony hőfokon, néha kavargatva pároljuk kb 10-15 percig. Amikor kezd vastagodni hozzáadjuk a kakukkfüvet és még néhány percig főzzük.
Tetszés szerint lehet folyékonyabb vagy sűrűbb, maradhat darabos de akár pürésíthetjük is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése