Házi felvágott / sonka készítése sonkapréssel
Akinek
nem mindegy, hogy mi kerül a mindennapi szendvicsére és házi
sonka- vagy felvágottkészítésre adja a fejét, annak jó
szolgálatot tesz egy sonkaprés. Egy ilyen szerkezettel sokkal
könnyebben elkészíthető a házi felvágott mint a folpackba
csomagolt módszerrel (ami itt és itt megtekinthető).
Hozzávalók
1
kg csirkemell vagy comb (lehet vegyesen is) vagy pulykamell vagy
sertéscomb vagy lapocka,
18-20
g só,
½
tk fehér bors,
1
csapott tk granulált fokhagyma,
1
dl víz,
4
g porcukor (elhagyható)
Az
alaprecept ízlés szerint kiegészíthető a következő fűszerekkel,
ízesítőkkel: őrölt koriandermag, borókabogyót, kakukkfű,
bazsalikom, borsikafű, majoránna , őrölt köménymag, zöld vagy
fekete olajbogyó, dió, aszalt szilva, sajt, párolt zöldségek stb.
Készíthetjük darált, felkockázott vagy egészben hagyott húsból.
Első változat: darált/kockázott húsból
A
hús 2/3-át vagy 1/2-ét apró, kb. 2x2-es kockákra, vágjuk a
maradékot pedig pedig apró lyukú rostán kétszer ledaráljuk vagy botmixerrel pépesítjük. De ledarálhatjuk akár az egész húst is vagy hagyhatjuk az egészet kockára vágva.
A fűszereket összekeverjük a vízzel,
majd a húsra öntjük és alaposan összegyúrjuk. Legalább 15-20
percig dagasszuk. Ezután a sonkaprésbe tesszük és alaposan
belenyomkodjuk. Rátesszük a rugós lapot és a fedelet majd a
hűtőbe tesszük pihenni legalább egy éjszakára, de lehet akár 24-48 órát is pácolni.Egy szép darab disznócombba, tarjába vagy karajba a vízben elkavart fűszereket, egy pácoló fecskendő segítségével a húsba fecskendezzük és ezután tesszük a présbe majd a hűtőbe érlelődni.
Miután letelt a pácolási idő a sonkaprést egy fazékba tesszük majd a fazekat feltöltjük vízzel.
Kb addig érjen a víz szintje mint amilyen magasságig van a hús a présben.
Felmelegítjük a vizet 80°C-ig, majd ezen a hőfokon főzzük a
sonkát 1,5-2 órán keresztül. A főzés alatt a víz hőmérséklete
nem lehet nagyobb 85°C-nál és nem eshet 75°C alá*.
A
hőmérővel a sonka hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni. A
fedőn található lyukon keresztül a hőmérő a sonkába szúrható.
A
sonka akkor
kész
ha a hőmérséklete több mint 71°C (én olyan 80°C-ig hagyom felmenni).
A főzési idő leteltével kivesszük a sonkaprést a forró vízből és a
főzés alatt a présben keletkező vizet leöntjük majd a prést
jeges vízbe állítjuk.
30-40 perc elteltével kivesszük belőle
a sonkát, leitatjuk róla a nedvességet és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, hogy
teljesen lehűljön.
Kockára vágott csirkecombból
Én mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja ki.
Kipróbáltam 95°C körül főzni és az elkészült hús minőségén nem tapasztaltam jelentős különbséget. Csupán annyit, hogy a magasabb hőfokon valamivel hamarabb készült el.
Céklát kell hozzá keverni vagy azzal eggyütt abálni és rózsa szines lesz megtartja a hús szint 🥰🤗
VálaszTörlésSzuper ötlet! 👍 Köszönöm! Ki lesz próbálva! 🙂
TörlésSzia! 1 kg húshoz mennyi cékla lé kell? Köszönöm válaszod🙂
TörlésKöszönöm kiprpbálás alatt,várom a végeredmény.
VálaszTörlésSzia, megkérdezhetem, hogy ez milyen típusú sonkafôzô? Látom, hogy acél - kell bele fôzôzacskó, vagy kivehetô belôle a megfôtt sonka úgy is, ha nem zacskóba töltöm?
VálaszTörlésÉn 11 centis főzhető műbelet raktam bele.
TörlésKb. meddig álnak el az így készült sonkák?
VálaszTörlés