Pulyka- vagy csirkemellsonka házilag 2

Készítettem már csirkemellből házilag sonkát, most darált húsból 'varázsoltam' hasonlót 😊.
A házi felvágottakban az a jó, hogy ízfokozóktól, állományjavítóktól, tartósítószerektől és egyéb adalékanyagoktól mentesek. Kedvünk szerint ízesíthetjük, a variációk tárháza szinte végtelen. Az alapfűszerek mellett (só, bors, fokhagyma) tehetünk bele különböző zöld fűszereket, szerecsendiót, gyömbért, húsos pirospaprikát, olívabogyót, sajtot, főtt zöldborsót vagy murkot, bármit amit szeretünk.
Hozzávalók
500-600 g pulyka- vagy csirkemell,
1 tk só,
1 kk fehér bors,
1 kk fokhagymapor,
1 kk fűszerpaprika

A húsról leszedjük a hártyákat kiszedjük az inakat majd apróra felkockázzuk és hozzáadjuk a kívánt fűszereket. Jól összekavarjuk és néhány órát állni hagyjuk. Ezután apró rostán kétszer ledaráljuk vagy késes aprítógéppel darabos-pépesre vágjuk majd jól átgyúrjuk, hogy homogén massza legyen belőle.  Ha teljesen pépesre szeretnénk, akkor darálás után botmixerrel tovább pépesíthetjük. Ezután frissentartó fóliára tesszük, vékonyabb szalámivastagságú hengerré formázzuk és jó szorosan fóliába csomagoljuk. A két végénél jól megkötjük, hogy ne tudjon víz szivárogni bele.
Egy lábosba felforralunk kb 1,5-2 liter vizet. Amikor a víz felforrt beletesszük a tekercseket és megvárjuk amíg a víz újra fellobban. Ekkor lekapcsoljuk a lángot és lefedve a vízben hagyjuk kihűlni. Nyomtassuk meg egy tányérral ha szükséges, hogy a tekercsek ne ússzanak a víz tetején hanem teljes merüljenek el benne. Miután a víz kihűlt, levesszük róluk a fóliát, kicsit megtörölgetjük és pár órára hűtőbe tesszük.
* * *
Tipp: Készíthetjük márványosra is úgy, hogy a hús 1/4 részét nem daráljuk le, hanem kockára vágva hagyjuk és úgy kavarjuk bele a darált masszába.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések