Vinetás (padlizsános) zakuszka
5 kg vineta (padlizsán),
3 kg kápia,
2 kg hagyma,
½ liter paradicsomlé,
1 liter olaj,
só (kb 60 g),
fekete szemes bors (kb 1 evőkanál),
babérlevél (kb 6-8 darab),
befőzési szalicil*
A vinetát és a kápiát sütőlapon megsütjük, megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajban megdinszteljük. A vinetát apróra vágjuk, a paprikát ledaráljuk és beletesszük a dinsztelt hagymába és ráöntjük a paradicsomlevet. Hozzáadjuk a sót, a babérlevelet, borsot, addig főzzük amíg elfő a leve.
Forrón, előmelegített befőttes üvegekbe tesszük, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Forrón, előmelegített befőttes üvegekbe tesszük, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Aki szereti a pikáns ízeket tehet bele néhány csípős paprikát (azt is megsütve és a héját lehúzva).
*A más fajta tartósítószerrel szemben a szalicil azért jobb, mert nem kell belekavarni az egész masszába és amikor megbontunk egy üveget, a tetejéről eltávolítható.
Ha mégsem szeretnénk tartósítószert használni, akkor a lezárt üvegeket pár percre fordítsuk fejre, majd visszafordítva tegyük őket száraz dunsztba.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése