Lilahagyma-lekvár
60-70 dkg lila hagyma,
5-10 dkg barna cukor (annak függvényében, hogy mennyire szeretnénk édesre készíteni),
3 dl jó minőségű vörösbor,
50 g vaj,
1-2 ek balzsamecet,
2-3 ek vörösborecet
só,
őrölt bors
A cukrot az olvasztott vajon karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, átforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük, majd felöntjük a vörösborral és hozzáadjuk a kétféle ecetet. Lassú tűzön, fedő alatt kb 15-20 percig főzzük, majd a fedőt levéve, gyakran megkevergetve sűrűre főzzük. Ha teljesen krémesre szeretnénk készíteni akkor botmixerrel pürésítjük.
Sült húsokhoz, liba- vagy kacsamáj mellé, rántott sajtokhoz, melegen vagy hidegen, egyaránt kiváló.
Ez egy alaprecept, ami így elkészítve is finom, de igény szerint ízesíthető kakukkfűvel, Provance-i fűszerkeverékkel, tehetünk bele mazsolát vagy néhány szem aszalt szilvát, a cukor egy részét helyettesíthetjük mézzel, ízesíthetjük narancshéjjal és lével, egy kis portóival.
Az elkészült hagymalekvárt hűtőben tároljuk, de ha nagyobb adagot készítünk akkor sterilizált üvegben, légmentesen lezárva, száraz dunsztban kihűtve a hagyományos lekvárokhoz hasonlóan is eláll.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése