Nyúlgerinc pikáns mártással és zsemlegombóccal

Hozzávalók

1 nagyobb nyúl gerince,
szalonna,

a páchoz:
2-3 dl vörösbor,
vékony karikákra vágott murok,
vékony karikákra vágott petrezselyemgyökér,
1 fej hagyma,
3 cikk fokhagyma,
só,
bors,
babérlevél,
kis cukor

a zsemlegombóchoz:
zsiradék,
1 nagy szelet kenyér,
petrezselyemzöld,
1 tojás,
liszt,
víz

A megtisztított nyúl gerincét vörösboros pácba  tesszük néhány órára. Amikor a nyulat a pácléből kivesszük, megtűzdeljük szalonnával. A zöldségeket kihalásszuk a pácléből, egy serpenyőbe tesszük, rátesszük a nyúlgerincet.
Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, aláöntünk e pácléből egy keveset és fedő alatt lassú tűzön megpároljuk. Néha egy kis páclével locsolgatjuk. Amikor elkészül, kivesszük a gerincet, egy tepsibe tesszük, megkenjük olívaolajjal és betesszük a sütőbe (grillezőre állítva) 5 percre, hogy egy kicsit megpiruljon. 

A mártáshoz a zöldségeket botmixerrel pépesítjük. Egy serpenyőben olajat melegítünk, karamellizálunk benne egy csapott evőkanál cukrot, rászórunk egy csapott evőkanál lisztet, elkavarjuk. Felöntjük a maradék páclével, belekavarjuk a pépesített zöldségeket és kiforraljuk. Egy kis vizet lehet hozzáadni, ha vastag. A végén balzsamecettel ízesítjük. Lehet még sózni, borsozni, ha szükséges és lehet egy kis tejföllel vagy tejszínnel lágyítani, mert egy eléggé tömény szósz. 

Petrezselymes zsemlegombóchoz apró kockákra vágunk a kenyeret és kevés zsiradékon megpirítjuk. 1 tojásból, lisztből és kevés vízből nokedli sűrűségű tésztát kavarunk, belekavarjuk a pirított kenyérkockákat és sós vízbe szaggatva kifőzzük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések