Csokoládés isler
a tésztához
60 dkg margarin vagy vaj (65%-os zsírtartalmú)
60 dkg margarin vagy vaj (65%-os zsírtartalmú)
30 dkg porcukor,
30 dkg darált dió,
60 dkg liszt,
1 citrom héja és leve,
1,5 sütőpor
csipet só
csipet só
a krémhez
3 egész tojás,
3 egész tojás,
15 dkg cukor,
7,5 dkg kakaó,
1,5 kis kanál kávé,
1 kk liszt,
10-15 dkg porcukor,
30 dkg vaj
a glazúrhoz
30 dkg porcukor,
30 dkg porcukor,
4,5 ek kakaó,
4,5 ek forró tej,
1,5 ek vaj
A lisztbe vegyítjük a sütőport, sót, porcukrot, diót majd elmorzsoljuk benne a margarint/vajat. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órát vagy akár egy órát pihentetjük a hűtőben. Utána 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, kerek kiszúróval kivágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben (180 fok) kb 10-12 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk egy kicsit hűlni, utána rácsra helyezzük óvatosan mert törékenyek. Mikor teljesen kihűltek kettesével a krémmel összeragasztjuk, a tetejét glazúrral bevonjuk vagy nyomózsákból vékony díszítő csővel rácsosra mintázzuk.
A krémhez tojásokat elkeverjük a cukorral, kakaóporral, liszttel és kávéval. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós. Gőz fölött főzzük amíg megvastagodik. Kihűtjük és utána belekavarjuk a porcukrot és a masszát kisebb adagokban a habosra kavart vajhoz kavarjuk.
A glazúrhoz elkeverjük a porcukrot a kakaóval és a forró tejjel majd hozzáadjuk a vajat. Glazúr helyett olvasztott étcsokoládét is használhatunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése