Palacsinta

Hozzávalók

1/2 liter tej (vagy fele-fele arányban tej és szódavíz keveréke, 
de akár csak szódavíz),
2 egész tojás,
csipetnyi só,
1/4 kg liszt,
1/2 dl olaj

A tej felét felverjük a tojásokkal és a sóval és az olajjal, hozzáadjuk a lisztet, simára kavarjuk majd felhígítjuk a maradék tejjel. Kb fél órát-órát pihentetjük, hogy a liszt jól kidegedjen benne. Később nyugodtan hígíthatjuk egy kis tejjel vagy szódavízzel, ha még jobban besűrűsödne. 
A felforrósított palacsintasütőbe egy tejmerő kanálnyi masszát teszünk és a sütőt forgatva, egyenletesen eloszlatjuk benne.  Közepes lángon egy-két percig sütjük  majd vagy széles pengéjű késsel megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. 
Ha van olaj a tésztában akkor nem szükséges a palacsintasütőt kikenni, főleg ha teflon- vagy kerámiabevonatú serpenyőt használunk. Ennek ellenére, az első palacsinta sütése előtt olajozott  kenőtollal vékonyan megkenhetjük. A kész palacsintákat gőz fölött, fedővel letakarva tartjuk amíg mind elkészülnek. 
Tölthetjük ordával, lekvárral, szilvahabbal, de akár sós tölteléket is tehetünk bele.
*
Ez az adag kb 15-20 db palacsintához elég, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb a palacsintasütő amit használunk és hogy vékonyabb vagy vastagabb palacsintákat sütünk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések