Paris Brest torta


Égetett tésztát készítünk.
Egy tepsit vékonyan megolajazunk, rásimítjuk a sütőpapírt amire előzőleg rárajzoltuk a karikát, vagy meglisztezzük és a tortaformával bejelöljük a helyét. A tésztát habzsákba tesszük és egy kb. 14 mm átmérőjű sima csőrrel a vonal mentén nyomunk egy tésztakarikát. Egy második karikát is nyomunk az előző kör belső feléhez úgy, hogy összeérjenek. A harmadik kört pedig a két tésztakarika találkozásának a tetejére kell nyomni. Arra kell vigyázni,hogy az egyes karikákat ne egy helyen kezdjük el (pl. ha az elsőt 12 óránál kezdjük akkor a másodikat 4-nél,a harmadikat 8-nál). Majd megkenjük tojássárgával és megszórjuk szeletelt mandulával (ezt én elfelejtettem). Vízzel megpriccoljuk és 200 fokra előmelegített sütőben, alsó felső sütési funkcióval 5 percig, majd 180 fokra visszavéve 20-30 percig sütjük. Akkor jó,ha a repedéseknek is van már színük. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert a tészta összeesik. Én köréje tettem a kapcsos tortaformát, annyira kinyitva, hogy ne érjen hozzá, mert amikor először készítettem sülés közben nem csak felfele nőtt hanem el is terült és nem lett annyira magas,hogy tölteni lehessen. Amikor kihűlt, recés késsel vízszintesen, de nem pont a felénél,hanem kicsit fentebb kettévágjuk. Megtöltjük krémmel, a tejszínhabot nagy csillagcsővel ellátott habzsákba rakjuk és körkörös mozdulatokkal rányomjuk,aztán rárakjuk a tészta tetejét is, amit előzőleg feldarabolunk a szeletek nagyságának, számának megfelelően (így könnyebb majd lesz felvágni).
A tetejét porcukorral behintjük és tálalásig hideg helyen tároljuk. 
Bármilyen krémmel lehet tölteni.
Én időszűkében pudingporból készítettem a krémet: egy tasak vaníliás pudingot 325 ml tejjel megfőztem, folyamatos kavargatás mellett, az edényt hideg vízbe állítva kihűtöttem és kb. 5-6 dkg habosra kavart vajhoz 3-4 részletben, hozzákevertem. Kétfelé osztottam és az egyik felébe nesszkávét tettem.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések