Paris Brest torta
Égetett tésztát készítünk.
Egy
tepsit vékonyan megolajazunk, rásimítjuk a sütőpapírt amire
előzőleg rárajzoltuk a karikát, vagy meglisztezzük és a
tortaformával bejelöljük a helyét. A tésztát habzsákba tesszük
és egy kb. 14 mm átmérőjű sima csőrrel a vonal mentén nyomunk
egy tésztakarikát. Egy második karikát is nyomunk az előző kör
belső feléhez úgy, hogy összeérjenek. A harmadik kört pedig a
két tésztakarika találkozásának a tetejére kell nyomni. Arra
kell vigyázni,hogy az egyes karikákat ne egy helyen kezdjük el
(pl. ha az elsőt 12 óránál kezdjük akkor a másodikat 4-nél,a
harmadikat 8-nál). Majd megkenjük tojássárgával és megszórjuk
szeletelt mandulával (ezt én elfelejtettem). Vízzel megpriccoljuk és 200 fokra előmelegített
sütőben, alsó felső sütési funkcióval 5 percig, majd 180 fokra
visszavéve 20-30 percig sütjük. Akkor jó,ha a repedéseknek is
van már színük. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert a
tészta összeesik. Én köréje tettem a kapcsos tortaformát, annyira
kinyitva, hogy ne érjen hozzá, mert amikor először készítettem
sülés közben nem csak felfele nőtt hanem el is terült és nem
lett annyira magas,hogy tölteni lehessen. Amikor kihűlt, recés
késsel vízszintesen, de nem pont a felénél,hanem kicsit fentebb
kettévágjuk. Megtöltjük krémmel, a tejszínhabot nagy
csillagcsővel ellátott habzsákba rakjuk és körkörös
mozdulatokkal rányomjuk,aztán rárakjuk a tészta tetejét is, amit
előzőleg feldarabolunk a szeletek nagyságának, számának megfelelően (így könnyebb majd lesz felvágni).
A tetejét porcukorral behintjük és tálalásig hideg helyen tároljuk.
A tetejét porcukorral behintjük és tálalásig hideg helyen tároljuk.
Én időszűkében pudingporból
készítettem a krémet: egy tasak vaníliás pudingot 325 ml tejjel megfőztem,
folyamatos kavargatás mellett, az edényt hideg vízbe állítva
kihűtöttem és kb. 5-6 dkg habosra kavart vajhoz 3-4 részletben,
hozzákevertem. Kétfelé osztottam és az egyik felébe nesszkávét tettem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése