Sonkás kalács
- a kalácshoz
50 dkg liszt,
7 g szárított élesztő,
1,5 dl tej,
0,5 dl olívaolaj,
1 csapott kk cukor,
1 közepes tojás,
0,3 dl víz,
2 csapott kk só
- a töltelékhez
2-3 keményre főtt tojás,
2-3 keményre főtt tojás,
sonka,
sajt,
apróra vágott medvehagyma vagy snidling
A tetejére : 1 tojás sárgája + 2-3 ek tej
Az átszitált liszthez hozzákavarjuk az élesztőt, a közepébe mélyedést csinálunk és beletöltjük a langyos tejben elkavart tojást, cukrot és olajat. Elkezdjük dagasztani és amikor kezd összeállni beletesszük a vízben feloldott sót. Addig dagasztjuk amíg egy rugalmas tésztát kapunk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük(kb 1-1 1/2 óra). Közben elkészítjük a tölteléket: a főtt tojást és a sajtot nagy reszelőn lereszeljük, a sonkát apró kockákra vágjuk, a zöld fűszereket felaprítjuk. Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Amíg a tészta kel a töltelék maradhat a konyhában vagy esetleg a kamrába tegyük, de semmiképpen ne a hűtőbe! Amikor a tészta megkelt enyhén lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk (kb fél cm vastagságúra) és ráterítjük a tölteléket. Lazán felcsavarjuk és lisztezett élű késsel felvágjuk kb 3-4 ujjnyi vastagra. Zsírozott lisztezett formába rakosgatjuk (a vágott felükre állítva), egymástól kb 1 cm távolságra, de az sem baj ha kicsit összeérnek. Még egy fél órát kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a megkelt tekercsek tetejét megkenjük a tojásos tejjel és kb 35-45 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kész, óvatosan kivesszük a formából, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor fokhagymás tejfölt kenhetünk a szeletekre.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése