Székelygulyás
1/2 kg disznóhús(lapocka, tarja vagy oldalas)
2 ek zsír,
2-3 fej hagyma,
3-4 cikk fokhagyma,
70-80 dkg savanyú káposzta szálasra vágva,
őrölt pirospaprika,
őrölt bors,
só,
bors,
bors,
csombor,
őrölt köménymag
A hagymát apróra vágjuk és a felolvasztott zsírban megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott húst és kavargatva addig pirítjuk amíg a húskockák kifehérednek. Ezután fűszerezzük és lefedve, lassú tűzön a saját levében, néha megkavargatva pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, belerakjuk a káposztát és ráöntünk kb 2,5-3 dl vizet majd készre főzzük.
Friss fehér kenyérrel, knédlivel vagy puliszkával és hideg tejföllel tálaljuk.
Érdemes nagyobb mennyiséget készítenek belőle és melegítéskor mindig a teljes mennyiséget felforralni, egy kis víz hozzáadásával, mert hasonlóan a töltött káposztához, minél többször van melegítve, annál jobb ízű lesz.
Friss fehér kenyérrel, knédlivel vagy puliszkával és hideg tejföllel tálaljuk.
Érdemes nagyobb mennyiséget készítenek belőle és melegítéskor mindig a teljes mennyiséget felforralni, egy kis víz hozzáadásával, mert hasonlóan a töltött káposztához, minél többször van melegítve, annál jobb ízű lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése