Tepertyűs pogácsa (réteges)
1 kg liszt,
6,5 dl tej,
5 dkg friss élesztő,
4 ek olaj,
2 kk só,
2 egész tojás + 1 a lekenéshez,
50 dkg darált tepertyű fűszerezve sóval, borssal (3 részre osztva).
Az élesztőt 2 dl langyos cukros tejben felfuttajuk és a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk, alálisztezünk, ha ragad (lágy tészta lesz, nem kell megijedni ). 1 órát kelesztjük. Utána kinyújtjuk, rákenjük az 1/3-ad tepertyűt, lehet még sózni, borsozni, összehatogatjuk (úgy mint a hájas tésztát) és pihentetjük 10-15 percet. Ezt még 2-szer megismételjük. Ezután kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét késsel megkockázzuk és a felvert tojással megkenjük. 200 fokon kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése