Szilvás gombóc
1 kg krumpli,
csipetnyi só,
jó diónyi zsír,
2 tojás,
30-40 dkg liszt,
fahéjas cukor,
fahéjas cukor,
kimagolt szilva (vagy vastag szilvaíz),
vaj,
20-30 dkg prézli,
A krumplit héjában megfőzzük, összetörjük és a gyúródeszkán szétterítve hagyjuk kihűlni. Utána megsózzuk összedolgozzuk a liszttel, tojással és a diónyi zsírral. A lisztet ne tegyük egyszerre bele, fokozatosan adagoljuk, attól függően, hogy a tészta mennyit vesz fel (ez függ a krumpli keményítő- és nedvességtartalmától). Ha a tészta picit lágyul a kezünk melegétől, tegyük 1/2 órára a hűtőbe pihenni.
Lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk és akkora kockákra vágjuk, hogy elférjen benne egy-egy szilva.
A tésztakockákra ráhelyezzük a fahéjas cukorral töltött szilvákat, gombóccá formáljuk és enyhén sós vízben kifőzzük. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére még pár percig főzzük majd leszűrjük és vajban pirított prézliben megforgatjuk.
Szilvaízzel töltve
Fahéjas cukorral meghintve vagy fahéjas sodóval leöntve fogyasztjuk.Ebből az adagból 25-30 gombóc lesz, annak függvényében, hogy milyen nagyok a szilvák.
Ha szilvaízzel készítjük akkor kicsit kisebb kockákra vágjuk a tésztát és mindenik közepébe egy jó teáskanálnyi szilvaízt tegyünk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése