Korhelyleves
A korhelyleves savanyú káposztából főzött, kolbászos leves, a magyar konyhaművészet egyik étele. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jól esik a gyomornak (Wikipédia).
300 g savanyú káposzta (ha nagyon sós vagy savanyú ki lehet áztatni)
250-300 g kolbász (füstölt)
só (módjával mert a káposzta is sós és a kolbász is)
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma
1 kisebb murok
1 kisebb petrezselyemgyökér
a rántáshoz: 2 evőkanál étolaj
1 evőkanál liszt
pirospaprika
A hagymát pici olajon üvegesre pároljuk,hozzátesszük a zúzott fokhagymát, átforgatjuk, beletesszük a reszelt murkot, petrezselymet és fedő alatt pár percet pároljuk. Erre jön a vékonyra vágott káposzta, ezzel is átforgatjuk és felöntjük annyi vízzel amennyi jól ellepi. Amikor a káposzta már majdnem kész, hozzátesszük a karikára vágott kolbászt és készre főzzük.
Ha szükséges teszünk még hozzá káposztalevet. Elkészítjük a rántást és berántjuk vele a levest. Még hagyjuk, hogy egyet lobbanjon.
Tálaláskor tejfölt adunk melléje. Nagyon finom fokhagymás tejföllel 😊.
Habár klasszikusan kolbásszal készül, húsgombóccal vagy felkockázott lapockával is főzhető. Egy kis rizzsel vagy gerslivel még tartalmasabbá tehető.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése