Korhelyleves

A korhelyleves savanyú káposztából főzött, kolbászos leves, a magyar konyhaművészet egyik étele. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, illetve a bő lakmározás – azaz korhelykedés – után nagyon jól esik a gyomornak (Wikipédia).
Hozzávalók
300 g savanyú káposzta (ha nagyon sós vagy savanyú ki lehet áztatni) 
250-300 g kolbász (füstölt) 
só (módjával mert a káposzta is sós és a kolbász is)
2 gerezd fokhagyma 
1 közepes fej hagyma 
1 kisebb murok
1 kisebb petrezselyemgyökér

a rántáshoz: 2 evőkanál étolaj 
1 evőkanál liszt 
pirospaprika

A hagymát pici olajon üvegesre pároljuk,hozzátesszük a zúzott fokhagymát, átforgatjuk, beletesszük a reszelt murkot, petrezselymet és fedő alatt pár percet pároljuk. Erre jön a vékonyra vágott káposzta, ezzel is átforgatjuk és felöntjük annyi vízzel amennyi jól ellepi. Amikor a káposzta már majdnem kész, hozzátesszük a karikára vágott kolbászt és készre főzzük. 
Ha szükséges teszünk még hozzá káposztalevet. Elkészítjük a rántást és berántjuk vele a levest. Még hagyjuk, hogy egyet lobbanjon. 
Tálaláskor tejfölt adunk melléje. Nagyon finom fokhagymás tejföllel 😊.

Habár klasszikusan kolbásszal készül, húsgombóccal vagy felkockázott lapockával is főzhető. Egy kis rizzsel vagy gerslivel még tartalmasabbá tehető.
Húsgombóccal


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések