Báránysült tojáshabos sókéregben
1 báránycomb (kb 1 kg-os),
só,
bors,
rozmaring,
5-6 cikk fokhagyma,
1 ek olívaolaj,
a sókéreghez:
4-5 tojásfehérje,
1-1,25 kg finom só
A báránycombot alaposan megmossuk és leitatjuk róla a vizet. Megtűzdeljük a fokhagyma cikkekkel, jól bedörzsöljük a fűszerekkel és az olajjal, majd fóliába csomagolva hűvös helyen pácolódni hagyjuk néhány órát.
A pácolás után a combot elősütjük egy forró serpenyőben, mindkét oldalán 2-3 percet, majd pihenni hagyjuk kb 15 percig.
Addig elkészítjük a sókérget: tojásfehérjéket habosra verjük és apránként hozzákavarjuk a sót. Kb ilyen állagú kell legyen:
Egy sültes tál aljára kb ujjnyi vastag réteget kenünk a masszából, ráfektetjük a combot. Tehetünk melléje néhány krumplit is héjastól.
Majd a maradék masszával befedjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb 50 percet sütjük. Amikor lejárt az idő kivesszük és 30 percig pihentetjük mielőtt eltávolítanánk a kérget.
Ez az idő alatt a hús még készül a sókéreg forrósága alatt és finom, szaftos marad.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom. A vele együtt készült krumpli mellé szilvacsatnit vagy hagymalekvárt szolgálhatunk fel, de adhatunk melléje krumplipürét, petrezselymes krumplit, krumplisalátát vagy párolt zöldséget.
A sókéreg Raymond Blanc receptje alapján készült
Megjegyzések
Megjegyzés küldése