Fokhagymás-citromos báránylapocka
1 báránylapocka (kb 1-1,2 kg)
2-3 nagy cikk fokhagyma
1 citrom reszelt héja és kiszorított leve,
só,
só,
fehér bors,
mediterrán fűszerkeverék,
2-3 ek olívaolaj,
1-2 babérlevél,
2-2,5 dl félszáraz fehér bor,
A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk. A báránylapockát egy éles, hegyes késsel több helyen megszurkáljuk és megtűzdeljük a fokhagymacsíkokkal. Egy nagy darab fóliára fektetjük, bedörzsöljük az olívaolajjal és a fűszerekkel, meglocsoljuk a citromlével és jól becsomagoljuk. Hűvös helyen 1 órát pácoljuk. Egy olyan serpenyőt amit be tudunk tenni a sütőbe felforrósítunk, megpirítjuk benne a báránylapocka mindkét oldalát, ráöntjük az olajos-citromos páclevet és a bort, melléje tesszük a babérlevelet és alufóliával letakarjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük addig pároljuk amíg a hús megpuhul és szépen omlik le a csontról (kb 2-2,5 óra). Ekkor levesszük a fóliát és további 5-10 percig sütjük, hogy egy kicsit megpiruljon majd kivesszük a sütőből és kb 10 percig pihentetjük. Tálalás előtt óvatosan kivesszük belőle a csontokat és feldaraboljuk.
Vegyes salátával, párolt zöldséggel (zöld paszuly, kelbimbó vagy brokkoli) vagy sült krumplival és dzadzíkivel tálaljuk.
Finom lehet. Eddig csak rozmaringos fűszerezéssel ettem báránysültet. Feltétlenül ki fogom próbálni ezt a citromos változatot.
VálaszTörlésFokhagymás-citromos... Egész jól hangzik :)
VálaszTörlés