Fűszeres fehér karaj egyben sütve

A fehér karaj egy viszonylag száraz hús, ezért egyben sütve érdemes elkészíteni, ám a sütésekor oda kell figyelni az időre, hőfokra, hogy ne süljön túl és maradjon szaftos, ízletes. Fűszerezését saját ízlésünk szerint készíthetjük.

Hozzávalók
1 kg fehér karaj,
a páchoz
2 kk só,
1 kk fekete őrölt bors,
1 kk őrölt kömény,
1 kk gyömbérpor,
csipetnyi citromfű,
csipetnyi izsóp,
csipetnyi kakukkfű,
1 dl fehér bor,
3-4 nagy cikk fokhagyma,
1-2 ek olívaolaj

A fűszereket a fokhagymán és az olajon kívül a borral felforraljuk, de éppen csak egyet hagyjuk lobbanni. Amikor kihűlt belezúzzuk a fokhagymát és egy fél órát állni hagyjuk. Ezután leszűrjük és a levet egy húsfecskendővel a karajba fecskendezzük. A visszamarad fűszerekhez hozzákavarjuk az olajat és bekenjük vele kívülről a karaj minden oldalát. Fóliába csomagoljuk és legalább egy fél napot pácoljuk (de jót tesz neki ha több időt hagyjuk).
A fóliából kivéve sütőzacskóba tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben kb egy órát, majd a zacskót kivágva további 10-15 percet sütjük.
Melegen bármilyen köret kísérőjeként, hidegen saláta mellé vagy szendvicsre egyaránt fogyasztható.
Sütés előtt a húsba akár egy-két szál füstölt kolbászt is szúrhatunk, így még pikánsabb és mutatósabb lesz majd. Ehhez egy hosszú, vékony kést átszúrunk a húson hosszanti irányba és megmozgatva benne akkora lyukat vágunk rajta amekkorába belefér a kolbász.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések