Burgundiai marharagu (boeuf bourguignon)
Gyakran készítek ragu- és pörköltféléket, ezért néha variálom, hogy ne legyen unalmas.
Most egy klasszikus francia ételt készítettem aminek eredeti elkészítési módján pici változtattam, de ami a hozzávaló alapanyagokat illeti, azokat viszont betartottam. Eredetileg tűzálló edényben, sütőben készül, én aragázon, vastag aljú serpenyőben készítettem.

Hozzávalók
100-120 g bacon szalonna,
800-900 g marhalábszár,
1 nagy fej vöröshagyma,
2-3 cikk fokhagyma,
1 szál közepes sárgarépa,
1 darabocska zellergyökér,
2 dl paradicsomlé,
1 ek liszt,
2-3 dl száraz vörösbor,
húsleves alaplé,
300-400 g barna csiperke,
só,
bors,
1 kakukkfű ágacska,
1 rozmaring ágacska,
1-2 babérlevél,
olívaolaj,
Egy kevés felhevített olajon enyhén megpirítjuk a felkockázott bacon szalonnát majd rádobjuk a papírtörlővel szárazra itatott és nagyobb kockákra vágott húst és kavargatva tovább pirítjuk. Nagyobb adag esetén több részletben pirítsuk a húskockákat úgy, hogy a húsok ne érjenek egymáshoz, különben párolódni kezdenek. Amikor a húskockák minden oldala megpirult, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a vékony csíkokra vágott murkot és zellert és még pirítjuk néhány percet. Rászórjuk a liszttel, átforgatjuk és egy kicsit ezzel is pirítjuk. Felöntjük a vörösborral, a paradicsomlével és annyi alaplével amennyi ellepi majd sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zöld fűszereket és fedő alatt, kis lángon lassan főzzük.
Időnként óvatosan kavarjuk át és ha közben elfövi a levét és a hús még nem puha, öntsünk alája egy kis alaplevet.

Közben a gombákat negyedekbe, ha nagyobbak akkor vastagabb szeletekre vágjuk és egy kis forró olajon, erős tűzön, só nélkül jól lepirítjuk. Itt is vigyázzunk arra, hogy ne legyenek zsúfoltan, mert akkor párolódni fognak és nem pirulni.
Amikor a ragu kész beleszórjuk a pirított gombát és összerottyantjuk.
Krumplipüré, natúr krumpli, puliszka talál hozzá.
A krumpliköretet kiegészíthetjük párol zöldpaszullyal vagy zöldborsóval.
Amikor a ragu kész beleszórjuk a pirított gombát és összerottyantjuk.

A krumpliköretet kiegészíthetjük párol zöldpaszullyal vagy zöldborsóval.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése