Sült disznólapocka karamellizált datolyaszilvával és zsályás tejszínmártással
(2 személyre)
2 szelet disznó lapocka,
2 ek olívaolaj,
só, bors,
1 nagy datolyaszilva,
1 kk vaj,
néhány zsályalevél,
1,5-2 dl főzőtejszín,
1 kk kukoricakeményítő,
őrölt szecsuáni bors
1 nagy datolyaszilva,
1 kk vaj,
néhány zsályalevél,
1,5-2 dl főzőtejszín,
1 kk kukoricakeményítő,
őrölt szecsuáni bors
só,
1/2 citrom leve,
1/2 citrom leve,
Az ujjnyi vastag hússzeleteket húspuhító eszközzel megszurkáljuk megkenjük olívaolajjal majd sózzuk, borsozzuk és néhány órát hűvös helyen pácoljuk majd forró serpenyőben oldalanként 2,5-3 percet sütjük. Ezután tányérra tesszük, alufóliával betakarjuk és néhány percet hagyjuk pihenni.
Miközben sül a hús, a meghámozott datolyaszilvát kb 1 cm vastag karikákra vágjuk és vékonyan megolajozott, forró serpenyőben a szeletek mindkét oldalát karamellizáljuk.
A mártáshoz a vajat habzásig melegítjük, megfuttatjuk rajta a zsályaleveleket majd ráöntjük a tejszínnel csomómentesre kavart keményítőt, fűszerezzük, hozzáöntjük a levet amit a hús pihentetés közben engedett és besűrítjük. Citromlével ízesítjük.
A mártáshoz a vajat habzásig melegítjük, megfuttatjuk rajta a zsályaleveleket majd ráöntjük a tejszínnel csomómentesre kavart keményítőt, fűszerezzük, hozzáöntjük a levet amit a hús pihentetés közben engedett és besűrítjük. Citromlével ízesítjük.
Párolt rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése