Tonhalsteak bazsalikomos sült paradicsommal és illatos párolt rizzsel
(2 személyre)
2 szelet tonhal (egyenként kb 150-200 g-os és 2 cm vastag),
fekete és fehér szezámmag,
só,
bors,
1/2 citrom- vagy lime leve,
olívaolaj
400 g cherry paradicsom (a különleges látvány érdekében többféle színű),
bazsalikomlevelek,
só,
bors,
2 ek olívaolaj
a rizshez
1 csésze (2 decis) rizs,
1 ek olívaolaj,
2 csésze víz,
1 nagy csillagánizs,
3-4 szegfűszeg,
1 fahéjrúd,
1-2 felhasított kardamomhüvely,
1 kk vaj
Először elkészítjük a rizst: az olajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a rizst, pár percig kavargatjuk amíg kezd kifehéredni, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük amíg teljesen elfövi a levét. Ez kb 15-20 perc. Közben nem kell kavargatni. Amikor kész levesszük a tűzről, rátesszük a vajat, belekavarjuk majd visszafedjük és 10-15 percig hagyjuk, hogy még álljon, párolódjon a saját gőzében.
A halszeleteket konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Mindkét oldalukat bedörzsöljük egy kis olívaolajjal és citrom- vagy limelével majd sózzuk és borsozzuk. Ezután megforgatjuk a szezámmagba.
Egy teflonserpenyőben felhevítünk egy nagyon pici olajat és a halszeleteket oldalanként 1,5-2 percig sütjük. Amikor ezzel megvagyunk, egy tányérra tesszük, alufóliával letakarjuk és pihentetjük amíg elkészül a paradicsom.
A serpenyőt amiben a halakat sütöttük egy papírtörlővel kitöröljük és felhevítünk benne egy kis olívaolajat. Beletesszük a félbe vágott paradicsomokat a vágott felükkel lefelé, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a bazsalikomleveleket és erős tűzön, néha rázogatva, néhány perc alatt addig sütjük amíg a paradicsomok kezdenek meglágyulni és a külsejük kezd pirulni.
só,
bors,
1/2 citrom- vagy lime leve,
olívaolaj
400 g cherry paradicsom (a különleges látvány érdekében többféle színű),
bazsalikomlevelek,
só,
bors,
2 ek olívaolaj
a rizshez
1 csésze (2 decis) rizs,
1 ek olívaolaj,
2 csésze víz,
1 nagy csillagánizs,
3-4 szegfűszeg,
1 fahéjrúd,
1-2 felhasított kardamomhüvely,
1 kk vaj
Először elkészítjük a rizst: az olajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a rizst, pár percig kavargatjuk amíg kezd kifehéredni, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük amíg teljesen elfövi a levét. Ez kb 15-20 perc. Közben nem kell kavargatni. Amikor kész levesszük a tűzről, rátesszük a vajat, belekavarjuk majd visszafedjük és 10-15 percig hagyjuk, hogy még álljon, párolódjon a saját gőzében.
A halszeleteket konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. Mindkét oldalukat bedörzsöljük egy kis olívaolajjal és citrom- vagy limelével majd sózzuk és borsozzuk. Ezután megforgatjuk a szezámmagba.
Egy teflonserpenyőben felhevítünk egy nagyon pici olajat és a halszeleteket oldalanként 1,5-2 percig sütjük. Amikor ezzel megvagyunk, egy tányérra tesszük, alufóliával letakarjuk és pihentetjük amíg elkészül a paradicsom.
A serpenyőt amiben a halakat sütöttük egy papírtörlővel kitöröljük és felhevítünk benne egy kis olívaolajat. Beletesszük a félbe vágott paradicsomokat a vágott felükkel lefelé, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a bazsalikomleveleket és erős tűzön, néha rázogatva, néhány perc alatt addig sütjük amíg a paradicsomok kezdenek meglágyulni és a külsejük kezd pirulni.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése