Juhsajt, juhtúró télire
A juhsajt vitaminban gazdag, magas fehérje tartalmú eledel. Egyedi ízvilága miatt kiváló alapanyag, ennélfogva úgy a sajt mint a belőle készített túró sokféle étel készítéshez alkalmas.
Ezért érdemes télire is tartalékolni belőle.
Ezért érdemes télire is tartalékolni belőle.
Hozzávalók
friss juhsajt,
só
Az esztenákról, pásztoroktól beszerzett sajtot, ha nagyon friss, 1-2 napig gézzel letakarva szellős helyen, többször is megforgatva, érleljük amíg szép sárgás kéreg képződik a felületén. Ezután a sajtot 2-3 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egy éjszakára bő sós vízbe (1 ek sót számítunk 1 kiló sajthoz) áztatjuk. Másnap a szeleteket kivesszük a sós vízből, rácsra tesszük, hagyjuk, hogy jól kicsepegjen belőlük a víz majd végül tiszta konyharuhával jól leitatjuk.
Amit sajtként szeretnék télire eltenni azt zacskókba majd a fagyasztóba tesszük, amiből túrót szeretnénk készíteni, azt apró lyukú rostán ledaráljuk vagy kis lyukú reszelőn lereszeljük majd ízlés szerinti mennyiségű sóval alaposan összegyúrjuk. Minél többet gyúrjuk annál jobb és krémesebb lesz. Ezt követően kisebb adagokra osztjuk, jó szorosan nejlontasakba csomagoljuk és néhány napig a hűtőben érleljük. Ezután a fagyasztóba tesszük és felhasználásig ott tároljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése