Kreatívkodás a konyhában - gyertya újrahasznosítás 1 - adventi gyetya

Ez a bejegyzés nem a főzésről szól, viszont ehhez a művelethez is szükséges a kályha 😊
Az újrahasznosítás híveként, néhány éve elkezdtem felhasználni az évek alatt összegyűjtött gyertya-maradékokat és egy idő óta ezekből készítem a adventi koszorú gyertyáit. Alább egy egyszerű módszer látható amihez nem szükséges drága öntőforma
Hozzávalók
maradék gyertyacsonkok,
wc-papír guriga,
alufólia,
befőttes gumi,
drót
kanóc,
nagy konzerves doboz,
edény

A gyertyacsonkokat beletesszük a konzerves dobozba és beletesszük egy edénybe amibe vizet töltünk. Feltesszük a tűzre és mérsékelt tűzön addig melegítjük amíg a viasz teljesen felolvad. Közben előkészítjük az öntőformákat. A gurigák aljára több rétegben alufóliát teszünk, jó szorosan odaigazítjuk és gumival rögzítjük.
A kanócokat a dróttal átszúrjuk, majd a gurigák szájára fektetjük, kétoldalt letűrjük és ezeket is gumival rögzítjük, majd a kanócokat középre igazítjuk. Amikor a viasz megolvadt óvatosan a gurigákba öntjük. Miközben töltjük a viaszt, a gurigákat egy hideg vizes tálkába állítjuk, hogy az alufólia résein esetleg kifolyó viasz rögtön megkössön és ne engedje kifolyni a többit.
Ahogy a viasz hűl a kanóc mellett be fog húzódni, de ez korrigálható ha utánatöltünk még egy kis olvasztott viaszt.
Amikor a viasz megszilárdul a papírguriga könnyen lefejthető róla.
 Jó szolgálatot tesz ha a guriga belső felén bejelöljük milyen magas gyertyát szeretnénk. Így egyforma magas gyertyákat tudunk önteni de jelölhetjük akár lépcsőzetesen is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések