Kreatívkodás a konyhában - porcelánfehér főzött gyurma

Ez most nem főzés, de ami készül ahhoz olyan alapanyagok szükségesek amit ételkészítéshez is használunk néha 😊
Ezzel a recepttel tele van világháló. Én is kipróbáltam és tökéletes.
Nagyon egyszerű és csodálatos karácsonyi díszeket készíthetünk saját magunknak de akár ajándékba szeretteink számára. 
Hozzávalók
szódabikarbóna - 2 rész
étkezési keményítő - 1 rész
víz - 1+1/4 rész

Ha 1 dl veszünk egy résznek akkor szükségünk lesz 1 dl keményítőre, 2 dl szódabikarbónára és 125 ml vízre. Pontosan mérjük ki, mert fontos az arányok betartása.

A szódabikarbónát és a kukoricakeményítőt összekavarjuk majd hozzáadjuk a vizet és csomómentesre kavarjuk.
Közepes lángon folyamatos kavargatás mellett elkezdjük főzni. Addig főzzük amíg besűrűsödik és gyurma-állagú lesz. Ekkor frissen tartó fóliába csomagoljuk és úgy hagyjuk kihűlni.
Amikor teljesen kihűlt átgyúrjuk, kb 3 mm vastagra nyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. Ha esetleg ragadna a gyúródeszkához, akkor pici keményítőt vagy szódaport hintsünk alája.
A kiszaggatott formákba egy szívószállal lyukat  szúrunk majd tepsire vagy tálcára  tesszük és szobahőmérsékleten kiszárítjuk. Időnként forgassuk meg, mert ahogy szárad a szélei felkunkorodhatnak.
A száradási idő a levegő hőmérsékletétől és páratartalmától függően 24-48 óra. Legyünk türelmesek. Megéri 😊
Díszíteni nem szükséges, hisz csodálatosan fehér és csillogó lesz de ha szeretnénk még csodálatosabbá tenni akkor díszíthetjük is, többféle módon. Például még kiszaggatás előtt nyomhatunk a masszába egy csipkedarabot vagy zsákvásznat, végiggörgethetünk rajta egy fenyőtobozt vagy kukoricacsövet de akár egy hajkefét, tujaágat bármit ami szép lenyomatot ad.
Ha kiszaggatás előtt a kinyújtott masszára egy fóliát teszünk és azon keresztül szúrjuk ki, akkor szép domború szélű formát kapunk.
Ha színezni akarjuk ételfestéket vagy temperát, ha illatosítani akarjuk akkor pár csepp illóolajat adjunk hozzá. Ezeket azonban ne főzéskor kavarjuk hozzá, hanem miután a massza kihűlt és elkezdünk vele dolgozni akkor gyúrjuk bele.
Száradás után is díszíthető: átkenhetjük csillámos lakkal az extra csillogás érdekében, akril festékkel festhetjük vagy díszíthetjük dekupázstechnikával.
A szélein keletkező sorját száradás után egy kés segítségével könnyen lekaparhatjuk.
Frissen tartó fóliába csomagolva 1-2 napig hűtőben tárolhatjuk. A lényeg, hogy legyen jól becsomagolva, így nem szárad ki.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések