Édesköményes-citromos rizottó

Hozzávalók
200 g rizottó rizs,
2-3 cikk fokhagyma,
1 közepes hagyma,
1/2 liter meleg zöldségleves alaplé,
1 kis friss édeskömény
1 citrom leve,
1 kk reszelt citromhéj (kezeletlen),
1 kk reszelt citromhéj (kezeletlen),
2 ek vaj,
3 ek olívaolaj,
1-2 ek reszelt sajt,
bors,
só,
Az édesköményt megmossuk majd levágjuk az alsó részét és tetejéről a hajtásokat és a keményebb szárakat. Félbe vágjuk és néhány vékony szeletet vágunk belőle. A többit felkockázzuk.

A szeleteket borssal és sóval ízesítjük majd egy kevés felforrósított olívaolajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük majd félretesszük.
A maradék olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Borssal és sóval ízesítjük majd ráöntjük a rizst és a felkockázott édesköményt és kb 3 percig kavargatjuk. Ezután ráöntünk egy keveset az alapléből és folyamatosan kavargatva, lassú tűzön elkezdjük főzni. Amikor a levet felszívta kis adagokban hozzáadjuk a többi alaplevet. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levet magába nem szívja. Az utolsó adag lével együtt hozzáadjuk a citromelvet és a reszelt citromhéjat is. Amikor a rizs kész, hozzáadjuk a vajat és a reszelt sajtot, belekavarjuk és lefedve 2-3 percig pihentetjük.
Melegen, sült húskockákkal vagy sült hallal tálaljuk de önmagában is kitűnő fogás.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése