Kapros-citromos karalábéleves pulykagombóccal

A karalábéleves egy végtelenül gyors és egyszerű leves ami sokféleképpen készíthető: hússal vagy anélkül, rántással vagy eresztékkel, petrezselymesen, kaprosan vagy tárkonyosan, kinek-kinek ízlése és kedve szerint. Van aki főz bele rizst, van aki gríz- vagy vajgaluskát.
Alább egy friss, üde, kapros-citromos változata látható amibe pulykahúsból készült gombóc került.
Hozzávalók
1 ek olvasztott vaj,
1 ek olívaolaj,
1 kis hagyma,
1-2 cikk fokhagyma,
1 közepes murok,
1 kisebb petrezselyemgyökér,
2 közepes karalábé,
só,
bors,
aprított friss kapor,
1 ek liszt
2 dl natúr joghurt,
citromlé

húsgombóchoz
300-400 g darált pulykahús,
só,
bors,
1 cikk fokhagyma,
2-3 ek prézli

A húst jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és félre tesszük.
A vajon és olívaolajon kevergetve megdinszteljük a hagymát majd rádobjuk a kockára vágott zöldségeket, a felszeletelt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, egy kis vizet öntünk alája majd lefedjük és félpuhára pároljuk. Ezután felöntjük kb 2 liter forró vízzel és amikor fellobban beletesszük a gombócokat és készre főzzük.
Amikor kész a leves behabarjuk a simára kevert liszttel és joghurttal, beletesszük a kaprot és jól kiforraljuk. A végén citromlével savanyítjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések