Canelé de Bordeaux


A canelé tipikus Bordeaux-i csemege. Kívül sült-ropogós a karamellizálódott a cukortól, belül krémszerű, rumos, vaníliás. Bordeaux nagyon büszke a canelére, amely a vörösbor mellett a város második szimbóluma lett. A franciák a mai napig nemzeti örökségként tartják számon ezt a finom édességet. Speciális sütőformában (hagyományosan réz) készül, de lehet kapni szilikon formákat is többféle méretben. A nagyokat étel után, desszertként, a kisebbeket koktélokkal  szokták felszolgálni.
Hozzávalók 

0,5 liter tej, 
2 tojás + 2 tojássárgája, 
10 dkg liszt, 
25 dkg porcukor, 
50 g vaj, 
1 ek rum, 
fél vaníliarúd, 
csipet só

A tésztát egy nappal korábban elkészítjük (de az sem baj, ha 48 órával hamarabb). A tejet felforraljuk egy lábosban a vajjal és a felhasított vaníliarúddal. Közben a többi alapanyagot, a lisztet és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat és tojássárgákat. Robotgéppel a legegyszerűbb, és szép sima lesz a tészta. Amikor egynemű tésztává állt össze, akkor lassan hozzáöntjük a vajas-vaníliás tejet, és simára keverjük. A tésztát kihűtjük. Ha kihűlt, kivesszük belőle a vaníliarudat, és belekeverjük a rumot, azután felhasználásig a hűtőbe tesszük. A tészta híg, palacsintatésztához hasonló. Másnap a tésztával 2/3-áig megtöltjük a canelé formákat (azért csak 2/3-áig mert sülés közben megnő, mint a felfújt), majd a formákat egy tepsire téve a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig 220 fokon sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra és 40-45 percig sütjük. Ha egy kicsit kihűlt, kifordítjuk a formából a sütiket.
Langyosan fogyasztva az igazi.

Réz és szilikon sütőforma (kép forrása: Internet)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések