Karamellizált szilvás pite

Hozzávalók
a tésztához
320 g liszt, 
150 g vaj, 
70 g cukor, 
csipet só, 
2-3 evőkanál jéghideg víz

a töltelékhez
 1 kg szilva, 
80 g cukor, 
30 g vaj, 
fahéj,
 rumeszenc, 
30 g kukoricakeményítő
2-3 evőkanál gríz (a szóráshoz)

A tésztához összekeverjük a lisztet a cukorral, elmorzsoljuk benne a vajat és hozzátesszük a vizet. Összedolgozzuk és fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket: a szilvát megmossuk,kimagoljuk,négybe vágjuk. A cukrot karamellizáljuk majd rátesszük a szilvát és a vajat, közben folyamatos kavargatjuk. Hagyjuk forrni, kb 15-20 percig, amíg a megszilárdult karamell teljesen fel nem oldódik. Hozzáadjuk a kukoricakeményítőt és jól elkeverjük.Hagyjuk kicsit hűlni. A tészta 3/4 részét lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk és beletesszük egy kb 26 vagy 28 cm átmérőjű, előzőleg kivajazott, lisztezett piteformába úgy, hogy az oldalát is betakarja. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lángon 15 percig sütjük (180 fok, alsó-felső sütési funkció, 1-es polcmagasság). Utána kivesszük, rászórjuk a grízt majd ráöntjük a tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A maradék 1/4 tésztából elkészítjük a rácsot a tetejére (de lehet egyszerűen apró darabkákat csipegetni belőle és azzal beborítani) és visszatesszük a sütőbe, még 20 -25 percre. Mikor kész, még melegen megszórhatjuk porcukorral.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések