Tárkonyos gulyás
10-15 dkg füstölt házi szalonna,
20 dkg füstölt oldalas, vagy császárszalonna,
20 dkg füstölt házikolbász,
25 dkg sertéslapocka,
20-30 dkg friss erdei gomba (rizike, vargánya, galambgomba, erdei csiperke, bármelyik laskaféle),
3 nagy fej hagyma,
1 zöld- és 1 pirospaprika,
2-3 kg burgonya,
1 evőkanál ecetes tárkony,
só,
bors,
pirospaprika,
gulyáskrém
tejföl, ízlés szerint
a csipetkéhez: 5-6 evőkanál liszt, 1 tojás.
A lisztből és tojásból kemény levestésztát gyúrunk, majd falatnyi nagyságú csipetkéket szaggatunk belőle. A csipetkéket pici olajon megpirítjuk és felhasználásig félretesszük.
A szalonna zsírját kiolvasztjuk, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és addig pirítjuk, míg a paprikás leve kisül belőle.
Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és paprikát, illetve a házi ételízesítőt és üvegesre dinszteljük a zöldséget, majd megszórjuk pirospaprikával.
Beletesszük a szeletekre vágott gombát és a gulyáskrémet picit sózzuk, majd a zöldséggel együtt tovább dinszteljük esetleg kevés vizet öntve alá.
Ha a gomba megpuhult, hozzáadjuk előbb a nyers húst, amit fehéredésig pirítunk, majd a füstölt oldalast, vagy császárszalonnát is. Ezután újra enyhén megsózzuk a húst és kevés vizet öntve alá addig pároljuk, míg félpuha lesz.
Hozzáadjuk a hasábokra vágott burgonyát, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, ismét enyhén sózzuk, majd addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, de még nem fő szét.
Ekkor beletesszük a csipetkét, fűszerezzük borssal és finomra vágott tárkonnyal.
Tálaláskor tejfölt adunk mellé és friss káposzta savanyúságot.
Ez a finom étel a Székely Konyha receptje alapján készült.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése