Zsidótojás-változatok
A
zsidótojás az askenázi zsidó konyha egyik legismertebb étele. A
szombati ebéd előételeként fogyasztják. Eredeti nevén ájer
lájber cibelesz, de ismert még lengyel tojás néven is (cibel ei).
Eredetileg hízott liba- vagy kacsamáj is került bele, de van
egyszerűbb változata is, hiszen ezt a mondhatni luxus-összetevőt
a régi időkben sem tudta mindenki megfizetni. Az alap a főtt
tojás, a hagyma és a liba- vagy kacsazsír. Ezek mellett kerülhet bele
máj vagy főtt krumpli és különböző zöld fűszerek. Elkészítése roppant egyszerű.
Alább a
hagyományos zsidó tojás lightosabb változatai tekinthetők meg,
ugyanis nem libazsírral készültek. Az egyik változat főtt
krumplival a másik változat csirkemájjal készült.
Hozzávalók
4-5 tojás,
2-3
főtt krumpli (kb akkorák mint a tojások),
1
fej hagyma,
só,
bors,
olívaolaj,
1-2
ek mustár,
A
keményre főtt tojásokat és a héjában főtt krumplit amikor kihűltek sajtreszelőn
lereszeljük, fűszerezzük sóval borssal és mustárral, jól
összekeverjük, pici olívaolajat töltünk hozzá hogy krémesebb legyen
és a végén apróra vágott hagymát kavarunk hozzá. Pár órát
hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek
***
Hozzávalók
20
dkg csirkemáj,
4
tojás,
1
fej hagyma,
olaj,
pirospaprika,
só,
bors,
kb
2 ek mustár
Az
olajat felhevítjük, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát,
üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát,
rádobjuk
a csíkokra vágott májat és pár perc alatt készre sütjük.
Villával
alaposan összetörjük vagy botmixerrel pürésítjük,
majd
hozzáadjuk az apróra vágott vagy sajtreszelőn lereszelt kemény
tojásokat. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a mustárt.
Pár
órára hűtőben állni hagyjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése