Párolt rizs
A rizs egy nagyon sokoldalú alapanyag: étel, ital, előétel és desszert is készíthető belőle. Valóságos tápanyagbomba ami nem mellesleg egészséges is. Köretnek is kiváló és sokféleképpen ízesíthető.
1 csésze rizs,
2 csésze víz
2 csésze víz
2 ek olaj,
só,
só,
1 kk vaj
Az olajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a rizst, pár percig kavargatjuk amíg kezd kifehéredni, de vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg. Felöntjük a vízzel, fűszerezzük és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük amíg teljesen elfövi a levét. Ez kb 15-20 perc. Közben nem kell kavargatni. Amikor kész levesszük a tűzről, rátesszük a vajat, belekavarjuk majd visszafedjük és 10-15 percig hagyjuk, hogy még álljon, párolódjon a saját gőzében.
Só helyett használhatunk ételízesítőt de annak függvényében, hogy milyen étel mellé készítjük, fűszerezhetjük kardamommal, petrezselyemzölddel, szegfűszeggel, köménymaggal, mazsolával, apróra vágott aszalt szilvával, aszalt vörös áfonyával, csillagánizzsal, mustármaggal vagy tárkonnyal.
Tippek:
1. A kardamomos rizshez 3-4 felhasított kardamomhüvelyt teszünk.
2. A köménymagos, korianderes vagy mustármagos rizshez először a picit megtört magokat futtatjuk meg az olajon, utána tesszük bele a rizst.
3. A szegfűszeges rizshez 4-5 szegfűszeget használunk.
5. A mazsolás, aszalt szilvás vagy vörös áfonyás rizshez az aszalt gyümölcsöket akkor tesszük bele amikor a rizs már majdnem készen van.
6. A fűszeres rizshez 1 nagy csillagánizst, 3-4 szegfűszeget, 1 fahéjrudat, 1-2 felhasított kardamomhüvelyt teszünk.
6. A fűszeres rizshez 1 nagy csillagánizst, 3-4 szegfűszeget, 1 fahéjrudat, 1-2 felhasított kardamomhüvelyt teszünk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése