Zsemle teljes kiőrlésű lisztből
25 dkg fehér liszt,
25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
1 teáskanál cukor,
1 csomag szárított élesztő (7 g-os),
3 dl langyos víz,
2 teáskanál só,
0,5 dl olaj,
A liszteket, a sót, a cukrot és az élesztőt egy tálban összekeverjük, a közepébe mélyedést
készítünk és lassan beletöltjük a langyos vizet és az olajat
és közben egy fakanállal kavargatjuk. Amikor a tészta összeállt
kézzel alaposan megdagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen kb 1 órát kelesztetjük. Ezután
lisztezett deszkán átgyúrjuk kicsit a tésztát, majd nyolc, ha
kisebbeket szeretnénk akkor 10, egyenlő részre osztjuk.
Minden kis tésztagombócból kb 40-45 cm hosszú rudat sodorunk, egy
laza csomót kötünk rá és a tészta két kilógó véget visszahajtjuk a közepébe úgy,
hogy amelyik
felül lóg ki, azt alul fordítsuk vissza
hurokba, ami alul került, azt pedig felül. Akkor lett jó a fonásunk,
ha öt szalag látszik a zsemlén. Valahogy így.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a
zsemléket, tiszta konyharuhával letakarjuk és még fél órát
kelesztetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt
megsütjük. Félidő lejárta után kétszer megspricceljük vízzel,
hogy szép fényes legyen.
Ízlés szerint különböző magvakat is gyúrhatunk bele.
Ízlés szerint különböző magvakat is gyúrhatunk bele.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése