Hagymás krumplisaláta
(4 személyre)
1 kg krumpli (nagyjából egyforma nagyságúak legyenek és nem szétfővős fajta),
hagyma (1 nagy fej lila- vagy vöröshagyma vagy néhány szál zöldhagyma zöldjével együtt vagy egy darab póréhagyma),
az öntethez
2-3 dl víz,
1-2 evőkanál cukor
2-3 evőkanál ecet (9%-os)
só,
őrölt bors,
őrölt bors,
1-2 ek olívaolaj
Az öntethez a vízben feloldjuk a cukrot, sózzuk, borsozzuk és végül hozzáadjuk az ecetet és az olajat.
A jól megmosott krumplikat erősen sós vízben, héjastól megfőzzük, de vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. A só egy része áthatol a krumpli héján, így finomabb lesz. A sok só hatására a krumpli héja épen marad (régen az írek tengervízben főzték a krumplit, azért hogy ne repedjen meg a héja).
A megfőtt krumpliról leöntjük a forró vizet és a krumplikat néhány másodpercre jéghideg vízbe merítjük. Ettől a héja felhólyagosodik és elválik a krumplitól, ezáltal könnyebben meg lehet pucolni. Nem kell félni, ennyi alámerítéstől nem ázik szét a krumpli és nem lesz vízízű sem. Rögtön meghámozzuk majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezután kb 1 cm vastag karikákra vágjuk. Ha nagyok a krumplik akkor először hosszában kettőbe vagy négybe vágjuk és utána szeleteljük. A felszeletelt krumplikat egy salátástálba rétegezzük a vékonyra szeletelt hagymával, nyakon öntjük az cukros-ecetes öntettel és óvatosan összeforgatjuk.
Az elkészült salátát hűvös helyen (de nem a hűtőben!) legalább egy órát (de lehet többet is) állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt ismét átkavarjuk.
Rántott és sült húsok mellé kiváló köret.


Megjegyzések
Megjegyzés küldése