Rosé kacsamell hagymás-narancsos szósszal, sült murokkal és krumplipürével
A kacsamell az egyik legfinomabb szárnyas étel. A francia konyha, azon belül Aquitánia, egyik specialitása. Ha jól van elkészítve ugyanolyan szaftos és omlós mint egy médiumra sütött gyönyörű bélszínsteak. Elkészítése nem annyira ördöngös, egy kis odafigyelést igényel. Érdemes megpróbálkozni vele mert fenséges főétel lehet az ünnepi asztalon.
(2 személyre)
1 kisebb pár konyhakész bőrös kacsamellfilé (kb 400 g összesen),
só,
bors,
2 vérnarancs,
1 tk narancshéj,
1 tk narancshéj,
1 hagyma,
balzsamecet,
5-6 közepes murok,
olívaolaj,
A kacsamellet és a sült murkot egyszerre kezdjük el készíteni. Ügyeljünk arra, hogy a kacsamellet időben vegyük ki a hűtőből, legyen ideje szoba-hőmérsékletűre melegedni. Ellenkező esetben nem fog kellőképpen elkészülni.
A kacsamellhez egy serpenyőt jól felmelegítünk, vigyázva arra, hogy azért túl forró ne legyen. A kacsamellek bőrös felét éles késsel beirdaljuk, de vigyázzunk, hogy a bőr alatti zsírréteget ne vágjuk át teljesen. Ezután a mellek mindkét felét sózzuk, borsozzuk és beletesszük a forró serpenyőbe a bőrös felükkel lefelé. Zsiradékot nem kell tenni mert a mellből majd elegendő zsiradék fog kiolvadni. Kb 3-4 percig sütjük, majd amikor már szép aranybarna megfordítjuk a másik oldalukra és további 4-5 percig sütjük. A fordításhoz használjunk húsfogó csipeszt, semmiképpen ne szúrjuk meg villával, mert fontos, hogy a hús nedve bent maradjon.
A sült murokhoz egy másik serpenyőben kis olívaolajon megpároljuk a vékony karikákra vágott murkokat, majd amikor már puha, kicsit lepirítjuk.
Amikor a kacsamell kész kivesszük és alufóliával letakarjuk és kb 5 percig pihenni hagyjuk. Erre azért van szükség, mert mint általában az egyben sült húsoknál, ebben az esetben is a hűlés során a hús rostjai picit összehúzódnak és így szaftosabb marad.
Amíg a kacsamell pihen elkészítjük a hagymás-narancsos szószt.
A kacsamell sütésekor visszamaradt zsiradékban (ha túl sok öntsünk ki belőle) megdinszteljük az apróra vágott hagymát, beletesszük a filézett narancsszeleteket és a balzsamecetet és néhány percig pároljuk amíg kicsit vastagszik. A végén beletesszük a narancs héját majd sózzuk és borsozzuk. Tálalásnál a felszeletelt kacsamellre tesszük.
Krumplipürét kínálunk mellé, amit ízlés szerint fűszerezhetünk rozmaringgal, medve- vagy metélőhagymával.
Aki nem szereti rózsaszínen növelheti sütési időt 2-3 perccel vagy néhány percre 80-100 fokra előmelegített sütőbe teheti azután, hogy a serpenyőben mindkét oldalát megsütötte. Vigyázzuk azonban, hogy ne száradjon ki, mert sokat veszít élvezeti értékéből.
5-6 közepes murok,
olívaolaj,
A kacsamellet és a sült murkot egyszerre kezdjük el készíteni. Ügyeljünk arra, hogy a kacsamellet időben vegyük ki a hűtőből, legyen ideje szoba-hőmérsékletűre melegedni. Ellenkező esetben nem fog kellőképpen elkészülni.
A kacsamellhez egy serpenyőt jól felmelegítünk, vigyázva arra, hogy azért túl forró ne legyen. A kacsamellek bőrös felét éles késsel beirdaljuk, de vigyázzunk, hogy a bőr alatti zsírréteget ne vágjuk át teljesen. Ezután a mellek mindkét felét sózzuk, borsozzuk és beletesszük a forró serpenyőbe a bőrös felükkel lefelé. Zsiradékot nem kell tenni mert a mellből majd elegendő zsiradék fog kiolvadni. Kb 3-4 percig sütjük, majd amikor már szép aranybarna megfordítjuk a másik oldalukra és további 4-5 percig sütjük. A fordításhoz használjunk húsfogó csipeszt, semmiképpen ne szúrjuk meg villával, mert fontos, hogy a hús nedve bent maradjon.
A sült murokhoz egy másik serpenyőben kis olívaolajon megpároljuk a vékony karikákra vágott murkokat, majd amikor már puha, kicsit lepirítjuk.
Amikor a kacsamell kész kivesszük és alufóliával letakarjuk és kb 5 percig pihenni hagyjuk. Erre azért van szükség, mert mint általában az egyben sült húsoknál, ebben az esetben is a hűlés során a hús rostjai picit összehúzódnak és így szaftosabb marad.
Amíg a kacsamell pihen elkészítjük a hagymás-narancsos szószt.
A kacsamell sütésekor visszamaradt zsiradékban (ha túl sok öntsünk ki belőle) megdinszteljük az apróra vágott hagymát, beletesszük a filézett narancsszeleteket és a balzsamecetet és néhány percig pároljuk amíg kicsit vastagszik. A végén beletesszük a narancs héját majd sózzuk és borsozzuk. Tálalásnál a felszeletelt kacsamellre tesszük.
Krumplipürét kínálunk mellé, amit ízlés szerint fűszerezhetünk rozmaringgal, medve- vagy metélőhagymával.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése