Olívabogyó-pástétom (tapenade)
200-250 g kimagozott olívabogyó,
2-3 cikk fokhagyma,
2-3 sós szardella,
1 ek citromlé,
3 ek olívaolaj,
őrölt fekete bors,
kapribogyó (elhagyható)
A szardellát és az olívabogyót lemossuk, ha nagyon sós kicsit ki is áztathatjuk. Az összes hozzávalót konyhai robotgéppel összedaráljuk úgy hogy se túl darabos, se túl pépes ne legyen.
Ízesítésével is kísérletezhetünk: a fenti fűszerek mellett tehetünk még bele mustárt, chilipaprikát, darált diót, friss zöld fűszereket (pl. kakukkfű, bazsalikom vagy menta stb), egy kis konyakot vagy portóit.
Felhasználása nagyon sokoldalú: friss bagettel, pirított kenyérre vagy sós kekszre kenve kis falatkák formájában előételként vagy aperitif kísérőjeként kínálhatjuk de használhatjuk tésztára pesto gyanánt, szendvicsek ízesítésére is vagy akár húsokat és halakat pácolhatunk vele. Ízesíthetünk vele például túrókrémet is. Leveles tésztára kenve nagyon finom borkorcsolyát is készíthetünk.
Zöld olívabogyóból, medvehagymával ízesítve.
Felhasználása nagyon sokoldalú: friss bagettel, pirított kenyérre vagy sós kekszre kenve kis falatkák formájában előételként vagy aperitif kísérőjeként kínálhatjuk de használhatjuk tésztára pesto gyanánt, szendvicsek ízesítésére is vagy akár húsokat és halakat pácolhatunk vele. Ízesíthetünk vele például túrókrémet is. Leveles tésztára kenve nagyon finom borkorcsolyát is készíthetünk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése