Sajtszuflé

Hozzávalók
(4 személyre)

3 ek vaj,
2 ek reszelt füstölt sajt,
3 1/2 ek liszt,
250 ml tej,
4 nagy tojás,
1/2 kk só,
1/2 kk fehér bors,
késhegynyi reszelt szerecsendió,
125 g reszelt Mlekdamer sajt,
2-3 ek apróra vágott medvehagyma
2-3 szelet füstölt sajt vékony csíkokra vágva

Egy tűzálló formát kikenjük vajjal, meghintjük a reszelt füstölt sajttal és lehűtjük.
Elkészítjük a besamelt: a vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk benne a lisztet, felöntjük a tejjel és besűrítjük. Kavargatva langyosra hűtjük, majd egyenként belekavarjunk a 4 tojássárgát. Sózzuk, borsozzuk és belekavarjuk a reszelt sajtot.
A tojások fehérjét csipetnyi sóval felverjük, óvatosan, 2-3 részletben belekavarjuk a besamelbe, majd a masszát az előkészített edénybe kanalazzuk. A sajtcsíkokat a tetejére tesszük, rácsos formát kialakítva belőlük.
200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük amíg felnő és szép piros lesz a teteje (kb 25 perc).
A fenti adag egy 20 cm átmérőjű, 6 cm magas tálban készült. Kisebb szuflé-formákban is készíthetjük, ekkor azonban a sütési időt csökkentsük kb a felére.
Fogyasztható önmagában, de köretként is kiváló.
Sült lazaccal és vörösbormártással

Jacques Pepin receptje után, kisebb változtatásokkal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések