Sajtszuflé
(4 személyre)
3 ek vaj,
2 ek reszelt füstölt sajt,
3 1/2 ek liszt,
250 ml tej,
4 nagy tojás,
4 nagy tojás,
1/2 kk só,
1/2 kk fehér bors,
késhegynyi reszelt szerecsendió,
késhegynyi reszelt szerecsendió,
125 g reszelt Mlekdamer sajt,
2-3 ek apróra vágott medvehagyma
2-3 szelet füstölt sajt vékony csíkokra vágva
2-3 ek apróra vágott medvehagyma
2-3 szelet füstölt sajt vékony csíkokra vágva
Egy tűzálló formát kikenjük vajjal, meghintjük a reszelt füstölt sajttal és lehűtjük.
Elkészítjük a besamelt: a vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk benne a lisztet, felöntjük a tejjel és besűrítjük. Kavargatva langyosra hűtjük, majd egyenként belekavarjunk a 4 tojássárgát. Sózzuk, borsozzuk és belekavarjuk a reszelt sajtot.
A tojások fehérjét csipetnyi sóval felverjük, óvatosan, 2-3 részletben belekavarjuk a besamelbe, majd a masszát az előkészített edénybe kanalazzuk. A sajtcsíkokat a tetejére tesszük, rácsos formát kialakítva belőlük.
200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük amíg felnő és szép piros lesz a teteje (kb 25 perc).
A fenti adag egy 20 cm átmérőjű, 6 cm magas tálban készült. Kisebb szuflé-formákban is készíthetjük, ekkor azonban a sütési időt csökkentsük kb a felére.
Fogyasztható önmagában, de köretként is kiváló.
Sült lazaccal és vörösbormártással
Jacques Pepin receptje után, kisebb változtatásokkal.

Fogyasztható önmagában, de köretként is kiváló.
Jacques Pepin receptje után, kisebb változtatásokkal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése