Disznósült narancsos rizottóval
(2 személyre)
a sülthöz
400 g disznóhús (lapocka vagy tarja),
400 g disznóhús (lapocka vagy tarja),
2 ek szezámmagolaj,
2 ek szójaszósz,
csipetnyi őrölt zöld bors,
csipetnyi őrölt köménymag,
csipetnyi őrölt koriandermag,
csipetnyi gyömbérpor,
csipetnyi gyömbérpor,
1 cikk zúzott fokhagyma
a rizottóhoz
1 ek vaj,
1 fej hagyma,
200 g rizs,
2 nagy narancs leve,
reszelt narancshéj,
1/2 liter húsleves alaplé,
só,
fehér bors,
1 teáskanál vaj,
fehér bors,
1 teáskanál vaj,
5 dkg reszelt sajt,
A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Az olajat, a szójaszószt és a fűszereket összekavarjuk és bekenjük vele a szeleteket. Néhány órát hűvös helyen pácoljuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, a szeletek mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk. Ezután egy kis vizet öntünk alája és fedő alatt, lassú tűzön addig pároljuk amíg megpuhul majd zsírjára sütjük vigyázva arra, hogy ne száradjon ki.
A rizottóhoz az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk majd beleöntjük a rizst és addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé nem válnak. Felöntjük a narancs levével és folyamatosan kavargatva elkezdjük főzni. Amikor a narancs levét felszívta kis adagokban kezdjük hozzáadni a leves alaplevet. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. Amikor a rizs kész, hozzáadjuk a vajat és a sajtot, belekavarjuk és lefedve 2-3 percig pihentetjük. Tálaláskor megszórjuk frissen reszelt narancshéjjal.
A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Az olajat, a szójaszószt és a fűszereket összekavarjuk és bekenjük vele a szeleteket. Néhány órát hűvös helyen pácoljuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, a szeletek mindkét oldalát fehéredésig pirítjuk. Ezután egy kis vizet öntünk alája és fedő alatt, lassú tűzön addig pároljuk amíg megpuhul majd zsírjára sütjük vigyázva arra, hogy ne száradjon ki.
A rizottóhoz az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk majd beleöntjük a rizst és addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé nem válnak. Felöntjük a narancs levével és folyamatosan kavargatva elkezdjük főzni. Amikor a narancs levét felszívta kis adagokban kezdjük hozzáadni a leves alaplevet. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. Amikor a rizs kész, hozzáadjuk a vajat és a sajtot, belekavarjuk és lefedve 2-3 percig pihentetjük. Tálaláskor megszórjuk frissen reszelt narancshéjjal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése