Balzsamos steak fokhagymás-mentás pirított cukkinival
(2 személyre)
2 szelet marhahátszín (szeletenként kb 250 grammos) ,
2 cukkini (kb 600 g),
4-5 nagy cikk fokhagyma,
só,
bors,
mentalevél,
olívaolaj,
2-3 ek balzsamecet,
1 ek vaj
A húst előzőleg befűszerezzük sóval és borssal, megkenjük olajjal és fóliába csomagolva hűvös helyen legalább néhány órát pácoljuk, de jobb 20-24 órát hagyni. Ezután kivesszük a hűtőből és szoba hőmérsékleten hagyjuk, hogy kicsit felmelegedjen.
Egy serpenyőbe felforrósítunk 1-2 ek olívaolajat és beletesszük a vékonyra (kb 3 milliméteresre) szeletelt cukkinit és a zúzott fokhagymát. Sózzuk borsozzuk és erős tűzön addig pirítjuk amíg a cukkiniszeletek üvegesek lesznek. Néha óvatosan kavargassuk vagy rázogassuk. A végén rádobjuk az apróra vágott mentaleveleket és átforgatjuk majd egy tálba öntjük.
A serpenyőt kitöröljük egy papírkendővel és megsütjük benne az előzőleg bepácolt húst. A sütési idő oldalanként 1-5 perc között mozog, annak függvényében, hogy milyen vastag a hússzeletünk és hogy mennyire átsülten szeretnénk.
Amikor a szeletek megkészültek egy tányérra tesszük és alufóliával letakarva 5 percet pihentetjük.
A serpenyőben a hús sütéséből visszamaradt zsiradékon megolvasztjuk a vajat, hozzáöntjük a balzsamecetet és a levet amit a pihentetés alatt engedett magából a hús. Sózzuk és pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Tálaláskor ezzel a balzsamos szósszal meglocsoljuk a felszeletelt húst.
Készült Martha Stewart receptje után kisebb változtatásokkal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése