Kovászos uborka (télire is)

A kovászos uborka az egyik legegyszerűbben elkészíthető nyári savanyúság ami nem csak finom hanem egészséges is. A meleg hatására ugyanis az uborka tetejére helyezett kenyérből tejsav jön létre ami a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással van. Emellett kovászos uborka magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint C-, A- és B12-vitamint tartalmaz.
Remekül passzol húsos fogásokhoz de egyszerű szendvics vagy zsíros kenyér mellé is kiváló. De akár önmagában is ropogtatható a meleg nyári napokon 😊
Ami a fűszerezést illeti mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Az én nagymamáim csak kaprot, csombortot és tormát tettek bele, én viszont felturbóztam még néhány fűszerrel.
Hozzávalók 
egyforma, kb 12-15 cm nagyságú uborkák,
kapor,
csombort,
fekete bors,
mustármag,
fokhagyma,
torma,
babérlevél,
köménymag,
víz,
jódmentes só (1 ek literenként),
1-2 szelet szikkadt kenyér

Az uborkákat alaposan megmossuk majd beletesszük a kiválasztott befőttesüvegbe vagy edénybe és feltöltjük annyi vízzel amennyi jól ellepi. A vizet letöltjük, lemérjük és beletesszük a kellő mennyiségű sót, felforraljuk majd langyosra hűtjük.
Közben az uborkák végeit levágjuk és hosszanti irányban, egymásra merőlegesen bevágjuk majdnem a teljes hosszukban.
Én az interneten láttam a következő módszert, azóta így csinálom: az  uborka végétől kb egy centire átszúrunk egy hegyes késsel majd vágást ejtünk a másik vége irányába, de végétől egy centire megállunk. Ugyanezt megismételjük a másik oldalon, az első vágásra merőlegesen. Így át tudja járni a lé az uborkát viszont az nem nyílik szét mint a hagyományos bevágás esetében. Könnyebben elrendezhető az üvegben és könnyebben is lehet majd kiszedni.
Az üveg aljába betesszük a fűszereket majd elrendezzük benne az uborkákat. A tetejére rátesszük a kenyeret (amit célszerű egy tiszta gézbe vagy tüllbe csomagolni, mert így könnyebben eltávolítható, főleg ha télire eltenni készítjük) és felöntjük a langyosra hűlt sós vízzel. A tetejére egy tányért teszünk és az üveget egy tálcára vagy tálba téve, meleg helyre tesszük (tűző nap ne érje mert könnyen megpuhul). Az időjárástól függően 2-4 nap alatt elkészül a finom, roppanós kovászos uborka. Ekkor kivesszük belőle a kenyeret, az uborkákat pedig folyó víz alatt gyorsan lemossuk és egy tiszta üvegbe tesszük. A levet leszűrjük és rátöltjük az uborkára. Az üveget lezárjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk, hogy leálljon az érési folyamat.

Ha télire akarjuk eltenni akkor kisebb, 8-10 cm-es friss uborkákból készítsük és valamivel több sót tegyünk bele. A leszűrt levet jól forraljuk fel és hűtsük ki. Közben a leöblített uborkákat csírátlanított befőttes üvegekbe tesszük majd ráöntjük a kihűlt levet. A tetejére késhegynyi szalicilt szórunk és jól záródó fedővel lezárjuk. Hűvös kamrába tároljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések