Pácolt sajt

Olajban pácolt sajt készen is kapható de meglehetősen drága, viszont ha házilag készítjük igencsak pénztárcabarát és ráadásul saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük. Ami a fűszerezést illeti, ízlés szerint kombinálhatjuk a különféle friss vagy szárított zöld fűszereket. 
A fűszeres olaj sem vész kárba hisz a pácolás után felhasználható salátákhoz, sült zöldségekhez vagy húsok pácolásához, de picit megsózva, friss kenyérrel akár mártogatós előételnek is felszolgálhatjuk.
Hozzávalók
friss juhsajt,
fűszerek, ízesítők tetszés szerint
(bazsalikom, oregano, zsálya, rozmaring, kakukkfű, petrezselyemzöld, koriander zöld, bors, fokhagyma, hagyma, mustármag, kapribogyó, aszalt paradicsomot, olívabogyó, borókabogyó, citromhéj, chili),
hidegen sajtolt olívaolaj

A sajtot úgy készítjük elő mint a télire eltett sajtot: 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk és egy éjszakára sós vízbe tesszük. Ezután alaposan lecsepegtetjük és leitatjuk majd falatnyi (kb 1,5 x 1,5 cm-es) kockákra vágjuk és a kiválasztott fűszerekkel rétegesen befőttes üvegbe rakjuk. Ha van eltett sajtunk a fagyasztóban abból is készíthetjük.
Ráöntünk annyi olívaolajat amennyi ellepi, megrázogatjuk, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek belőle és lezárjuk. Fogyasztás előtt hűvös helyen (nyáron hűtőben) érleljük minimum 5-7 napig de a hosszabb pácolási idő csak jót tesz neki. 
Friss péksüteménnyel, salátával vagy pirított zöldségre morzsolva fogyasztjuk, de nagyszerű kísérője a finom boroknak is. Kiváló gasztroajándék is lehet belőle ínyenc barátaink számára 😊😋

Ha nincs juhsajtunk, készíthetjük feta sajtból, telemeából vagy mozzarellából.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések