Zabkása receptek fogyókúrázóknak és ínyenceknek

A zabkása nagyon egészséges mert rengeteg fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Könnyen emészthető, gyorsítja az anyagcserét, nyugtatja a gyomrot, lúgosító és gyulladásgátló hatású. Jót tesz a vércukor- és koleszterinszintnek, immunrendszernek és nem utolsó sorban az egyik leghatékonyabb fogyókúrás reggeli a kutatók szerint. Ezért zabkását enni jó 😊
Sokféleképpen ízesíthető, bármilyen friss vagy aszalt gyümölccsel felturbózható, így nem lesz unalmas minden reggel ezt fogyasztani.
A hagyományos receptekben tejjel és cukorral főzik, viszont ha igazán egészségesen szeretnénk elkészíteni akkor használjunk inkább vizet vagy növényi tejet esetleg sovány tehéntejet, édesítésként pedig mézet vagy steviát. Az apró szemű pelyhet nem szükséges főzni sem, elég forró folyadékkal nyakon önteni és hagyni degedni, így több értékes tápanyag marad benne.
Fogyókúra esetén figyeljünk a mennyiségre és az összetevőkre, mert könnyen eshetünk abba a hibába, hogy túl sokat fogyasztunk belőle vagy túl sok mindent rakunk bele, így az eredetileg diétás zabkása fogyasztásával plusz kilók rakódnak ránk. Ezért lehetőleg naponta egyszer, például reggel, együk és ha csak lehet friss gyümölccsel és minimális édesítővel dúsítsuk. Aszalt gyümölcsöket és olajos magvakat csak módjával fogyasszunk.
Alaprecept egy adaghoz
 45-50 g apró szemű zabpehely,
5 g chia mag,
1,5 dl víz, sovány tej vagy növényi tej,
csipet só
Elkészítéséhez egy tálba tesszük a pelyhet és a magot, felöntjük a felforralt folyadékkal és lefedve állni hagyjuk 5-10 percig. Ezután ízesítjük.

Almás vagy sárgarépás
Az alapreceptet vízzel készítjük és finomra reszelt almát vagy sárgarépát, apróra vágott diót, fahéj- és gyömbérport teszünk bele és egy kis mézzel édesítjük.

Csokoládés
Ennél a változatnál az alapreceptet növényi vagy sovány tejjel készítjük és egy csapott evőkanál cukrozatlan kakaóport kavarunk a pehelyhez és a maghoz mielőtt leforráznánk. Ezután ízesítjük egy kis mézzel, vaníliával. A tetejére egy kocka apróra vágott étcsokoládét, kókuszreszeléket vagy gyümölcsöt (meggy, cseresznye, banán stb) teszünk. 

Kókuszos 
Az alapreceptet kókusztejjel készítjük és keverünk bele egy kiskanál kókuszreszeléket is. Ízesítjük egy kis mézzel és vaníliával. Igény szerint gyümölccsel is dúsíthatjuk. Ha édes gyümölcsöt teszünk bele, pl banánt, akkor hagyjuk ki a mézet.

Tehéntúrós/ordás
Az alapreceptet sovány tejjel vagy vízzel készítjük majd 2 evőkanál összetört tehéntúrót vagy ordát teszünk hozzá. Egy kis mézzel, vaníliával ízesítjük. Ezenkívül tehetünk bele mazsolát vagy kaprot de akár friss gyümölcsöt (eper, málna, barack stb) vagy néhány kanál lekvárt.

Joghurtos
Ennek az elkészítése annyiban tér el a fentiektől, hogy este készítjük elő. A pelyhet és a magot felöntjük joghurttal (az arányok ugyanazok mint az alapreceptben) és reggelig állni hagyjuk. Ezután pépesített vagy darabolt banánt vagy más gyümölcsöt (eper, málna, barack, cseresznye, meggy, ananász stb) kavarunk bele. Ízesítőnek vaníliát teszünk hozzá és ha szükséges egy kis mézet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések