Krumpligulyás többféleképpen
Az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel a gulyás, mely bőséges lével, hagymával és paprikával, kockára vágott burgonyával és csipetkével készített egytálétel. Eredetileg marhahúsból készítették de szinte bármilyen hús felhasználható hozzá: birka- vagy sertéshús de akár tyúk- vagy kakashús.
A gulyásnak mára már többféle változata létezik. Gazdagítják zöldségekkel, készítik édes vagy savanyú káposztával és száraz tarka paszullyal is.
A gulyásnak mára már többféle változata létezik. Gazdagítják zöldségekkel, készítik édes vagy savanyú káposztával és száraz tarka paszullyal is.
A krumpligulyást készíthetjük hússal, kolbásszal vagy hús nélkül, ízesíthetjük babérlevéllel vagy köménymaggal. Nagyon különleges gyulást készíthetünk ha mics- vagy hamburgerhúsból gombócokat főzünk bele.
Kolbászos gulyás
Hozzávalók
1 kg megpucolt, felkockázott krumpli,
30-40 dkg karikára vágott füstölt kolbász,
1 közepes hagyma,
1 db húsos pirospaprika,
pirospaprika,
só,
bors,
őrölt köménymag,
zsiradék
A zsiradékon a kolbászkarikákat kb. 5 percig pirítjuk majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és húsos paprikát. Néhány percig dinszteljük majd
rászórjuk a piros paprikát és gyorsan rátesszük a krumplit. Összekavarjuk, felöntjük annyi vízzel amennyi épp ellepi, fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal és fedő alatt addig főzzük amíg a krumpli megpuhul.
Disznó-, marha- vagy juhhúsos gulyás
Hozzávalók
1 kg megpucolt, felkockázott krumpli,
1/2 kg hús,
1 közepes hagyma,
1 db húsos pirospaprika,
1-2 cikk fokhagyma,
pirospaprika,
só,
bors,
őrölt köménymag,
zsiradék
A húst pörköltnek készítjük el: a zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és húsos paprikát és zúzott fokhagymát majd rádobjuk a felkockázott húst és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és egy kis vizet öntünk alája. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt addig főzzük amíg a hús majdnem teljesen puha lesz. Ekkor hozzáadjuk a krumplit, felöntjük annyi vízzel amennyi épp ellepi. Fűszerezzük köménymaggal és ha szükséges még sóval, borssal és tovább főzzük, hogy a krumpli is megpuhuljon.
Húsgombócos gulyás
1 kg megpucolt, felkockázott krumpli,
1/2 kg mics- vagy hamburgerhús,
1 közepes hagyma,
1 db húsos pirospaprika,
pirospaprika,
só,
bors,
őrölt köménymag,
zsiradék
A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és húsos paprikát majd rászórjuk a piros paprikát és gyorsan rátesszük a krumplit. Összekavarjuk, felöntjük annyi vízzel amennyi épp ellepi, fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal és amikor a víz felforr beletesszük a mics- vagy hamburgerhúsból készített kis gombócokat. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük amíg a krumpli megpuhul. Ennyi idő alatt a gombócok is megfőnek.
Krumpligulyás "szűzen" (hús nélkül)
Hozzávalók
1 kg megpucolt, felkockázott krumpli,
1 közepes hagyma,
1 db húsos pirospaprika,
1-2 cikk fokhagyma,
pirospaprika,
só,
bors,
őrölt köménymag,
zsiradék
A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és húsos paprikát és zúzott fokhagymát majd rászórjuk a piros paprikát és gyorsan rátesszük a krumplit. Összekavarjuk, felöntjük annyi vízzel amennyi épp ellepi és fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal. Fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük amíg a krumpli megpuhul.
Mindenik fajta gulyást friss kenyérrel és valamilyen savanyúsággal (kovászos vagy ecetes uborka, sarvalt káposzta, ecetes zöld paradicsom) tálaljuk.
Tippek:
1. Ha levesnek akarjuk készíteni akkor egy kicsivel több vizet tegyünk hozzá.
2. Csipetkét is főzhetünk bele. Ezt akkor tegyük hozzá amikor a krumpli félig megfőtt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése