Piros arany házilag

Hozzávalók 
7-8 nagy piros gogos,
7-8 nagy kápia,
piros csípős paprika(ha csípősre akarjuk),
1 fej hagyma,
2-3 cikk fokhagyma,
1 kisebb zellergumó,
ecet,
cukor,
kávéskanál só,
kevés szalicil*

 A gogost, a kápiát és a csípős paprikát (ha teszünk bele) megmossuk, feldaraboljuk és paradicsom-passzírozón átpasszírozzuk, hogy a héját eltávolítsuk.
A zellert meghámozzuk, kockákra vágjuk és annyi sós vízben amennyi épp ellepi puhára főzzük és ledaráljuk vagy botmixerrel pépesítjük.
Az átpasszírozott paprikákat, a lereszelt hagymát és a zúzott fokhagymát alacsony lángon addig főzzük, amíg a leve kezd elpárologni, ekkor hozzáadjuk a zellert és addig főzzük, amíg a massza kezd krémes állagú lenni. Botmixerrel még pépesíthetjük, ha szükséges. Ízesítjük a cukorral, sóval, ecettel és addig főzzük, amíg a leve teljesen elfő, és a paprikakrém besűrűsödik.
Forrón, előmelegített üvegekbe (a legjobb kis mustáros vagy bébiételes üveg) tesszük és a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, majd az üvegeket lezárjuk, száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.
Felbontás után tartsuk a hűtőben.
Különösen finom ízt kap, ha a kápiát megsütjük és úgy tesszük bele. Ha így készítjük, akkor ledarálva a húsát, a zellerrel együtt tesszük a masszába.

*A más fajta tartósítószerrel szemben a szalicil azért jobb, mert nem kell belekavarni az egész masszába és amikor megbontunk egy üveget, a tetejéről eltávolítható.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések