Ecetes fürjtojás

A tojás pácolása eredetileg ennek tartósítási módja volt: ecetben vagy sós lében érleltek, hogy hónapokkal később is lehessen még fogyasztani. Ez egy ritka ínyenc savanyúság azóta kedvelt lett mint snack vagy előétel, kiváló kiegészítője a vendégváró hidegtálaknak de húsok mellé is tálalható finomság. Ily módon meghosszabbítható például a húsvétkor megmaradt főtt tojások 'élete', ha nem készül belőlük rakott krumpli. 😊
Ha fürjtojásból készítjük akkor nem csak egy különleges, ínyenc étek lesz, hanem egészséges is hisz a fürjtojás az egészséges táplálkozás egyik fontos alapanyaga. Hatszor több ásványi anyagot (foszfor, vas, réz, cink) és vitamint (B vitamin), kevesebb zsírt, több aminosavat tartalmaz, mint a tyúktojás.
Hozzávalók
20-24 fürjtojás,
2 cikk fokhagyma,
1-2 mogyoróhagyma,
2,5-3 dl víz,
1 ek cukor,
2 ek ecet,
só,
1-2 babérlevél,
8-10  szem zöld bors,
3-4 szem borókabogyó,
mustármag

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és miután kihűltek a fokhagymával és a karikára vágott hagymával egy befőttes üvegbe rétegezzük. 
A vizet a cukorral, a sóval és a fűszerekkel felfőzzük, néhány percig forraljuk majd a tojásokra öntjük. Az üveget lezárjuk majd miután kihűlt a hűtőbe tesszük és legalább 2-3 napig érleljük.
A fűszerek ízlés szerint variálhatók, ha pedig színes tojásokat szeretnénk akkor tegyünk a páclébe curryport (ettől szép sárga lesz), ha pirosat szeretnénk akkor tegyünk a lébe néhány cékladarabot.

Megjegyzések

  1. Fürjtojás ecetes lében, jól hangzik, de azért egy kis infó jó lenne..Finom??

    VálaszTörlés
  2. Sya Kinga!2-3 nap utan leszurod es olajba teszed el?Vagy meg elnem fogy a paclebe van?Tetszik a recept kiprobalom!Valadzod elore is koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Márti. Nem szűröm le és nem teszem olajba hanem a páclében marad. 2-3 nap után már fogyasztható és kb egy hétig eláll. Sok sikert és várom a visszajelzést, hogy milyen lett és hogy ízlett-e.

      Törlés
  3. Syaaaa Kinga!En vagyis mi a ferjemmel "megbolondultunk" sok fele izesitessel "gyartom" a tojasokat!Kiprobaltam a te recepted is!Nagyon bejott!Koszonom!En csak ajanlani tudom!A furjtojas egyebken is egeszseges!Mi most allitotuk vissza az alomanyunkat!

    VálaszTörlés
  4. Hónapokig akkor nem áll el? Nekem olyan recept kellene

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a módszer a hosszabb ideg való eltarthatóságot volt hivatott szolgálni, úgyhogy elméletileg valószínűleg eláll. Konkrétumot nem tudok mondani mivel én nem próbáltam. Nem készítettem olyan nagy adagot mivel jelen körülmények között nincs szükség a tojás tartósítására, hisz ott a hűtőszekrény.

      Törlés
  5. Szia! Nem tudom ennyi idő után olvasod e itt a kommenteket. Én most csináltam ilyet először a te recepted szerint. Csak azt szeretném kérdezni, mivel nincs teljesen tele a lével, pici rés maradt, ez vajon probléma, vagy akkor lenne ha hónapokig szeretném tárolni?

    VálaszTörlés
  6. Üdv mindenkinek! Én is arra lennék kiváncsi, kamrába meddig áll el?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések