Zakuszka receptek

A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére és felhasználható tésztaételekhez is hozzáadott mártásként. Az ételízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi konyha.
Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek: sült padlizsánnal, szemes babbal, erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) stb. Az erdélyi zakuszkának rengeteg íz- és állagváltozata van, hiszen minden háziasszony másképp készíti és fűszerezi, van aki darabosabbra, van aki krémesebbre készíti.


Gombás zakuszka
Paszulyos zakuszka

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések