Házi felvágott / sonka készítése sonkapréssel

Akinek nem mindegy, hogy mi kerül a mindennapi szendvicsére és házi sonka- vagy felvágottkészítésre adja a fejét, annak jó szolgálatot tesz egy sonkaprés. Egy ilyen szerkezettel sokkal könnyebben elkészíthető a házi felvágott mint a folpackba csomagolt módszerrel (ami itt és itt megtekinthető).
Hozzávalók
1 kg csirkemell vagy comb (lehet vegyesen is) vagy pulykamell vagy sertéscomb vagy lapocka,
18-20 g só,
½ tk fehér bors,
1 csapott tk granulált fokhagyma,
1 dl víz,
4 g porcukor (elhagyható)

Az alaprecept ízlés szerint kiegészíthető a következő fűszerekkel, ízesítőkkel: őrölt koriandermag, borókabogyót, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, majoránna , őrölt köménymag, zöld vagy fekete olajbogyó, dió, aszalt szilva, sajt, párolt zöldségek stb. 

Készíthetjük darált, felkockázott vagy egészben hagyott húsból.
Első változat: darált/kockázott húsból
A hús 2/3-át vagy 1/2-ét apró, kb. 2x2-es kockákra, vágjuk a maradékot pedig pedig apró lyukú rostán kétszer ledaráljuk vagy botmixerrel pépesítjük. De ledarálhatjuk akár az egész húst is vagy hagyhatjuk az egészet kockára vágva.
A fűszereket összekeverjük a vízzel, majd a húsra öntjük és alaposan összegyúrjuk. Legalább 15-20 percig dagasszuk. Ezután a sonkaprésbe tesszük és alaposan belenyomkodjuk. Rátesszük a rugós lapot és a fedelet majd a hűtőbe tesszük pihenni legalább egy éjszakára, de lehet akár 24-48 órát is pácolni.
Második változat: egészben hagyott húsból
Egy szép darab disznócombba, tarjába vagy karajba a vízben elkavart fűszereket, egy pácoló fecskendő segítségével a húsba fecskendezzük és ezután tesszük a présbe majd a hűtőbe érlelődni.
Az egészben készített húsokba akár egy-két szál füstölt kolbászt is szúrhatunk, így még pikánsabb lesz majd a felvágottunk.
Miután letelt a pácolási idő a sonkaprést egy fazékba tesszük majd a fazekat feltöltjük vízzel. Kb addig érjen a víz szintje mint amilyen magasságig van a hús a présben. Felmelegítjük a vizet 80°C-ig, majd ezen a hőfokon főzzük a sonkát 1,5-2 órán keresztül. A főzés alatt a víz hőmérséklete nem lehet nagyobb 85°C-nál és nem eshet 75°C alá*.
A hőmérővel a sonka hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni. A fedőn található lyukon keresztül a hőmérő a sonkába szúrható. A sonka akkor kész ha a hőmérséklete több mint 71°C (én olyan 80°C-ig hagyom felmenni).
A főzési idő leteltével kivesszük a sonkaprést a forró vízből és a főzés alatt a présben keletkező vizet leöntjük majd a prést jeges vízbe állítjuk.
30-40 perc elteltével kivesszük belőle a sonkát, leitatjuk róla a nedvességet és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön.
Kockára vágott csirkecombból
Egész disznócombból
Darált és kockázott disznólapockából

A házilag előállított felvágottak nem lesznek olyanok mint a gyáriak sem megjelenésükben (nem maradnak rózsaszínesek mivel nem tartalmaznak tartósítószert), sem rugalmasságukban (mert nem tartalmaznak hozzáadott zsiradékot), sem pedig ízvilágukban (mert nem tartalmaznak ízfokozókat). De nem lesznek rosszabbak sem, sőt 😊. Nagy előnyük, hogy sokkal egészségesebbek és szerintem méltán vetekednek a bolti áruval.
Én mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja ki.
*Megjegyzés
Kipróbáltam 95°C körül főzni és az elkészült hús minőségén nem tapasztaltam jelentős különbséget. Csupán annyit, hogy a magasabb hőfokon valamivel hamarabb készült el.

Megjegyzések

  1. Céklát kell hozzá keverni vagy azzal eggyütt abálni és rózsa szines lesz megtartja a hús szint 🥰🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper ötlet! 👍 Köszönöm! Ki lesz próbálva! 🙂

      Törlés
    2. Szia! 1 kg húshoz mennyi cékla lé kell? Köszönöm válaszod🙂

      Törlés
  2. Köszönöm kiprpbálás alatt,várom a végeredmény.

    VálaszTörlés
  3. Szia, megkérdezhetem, hogy ez milyen típusú sonkafôzô? Látom, hogy acél - kell bele fôzôzacskó, vagy kivehetô belôle a megfôtt sonka úgy is, ha nem zacskóba töltöm?

    VálaszTörlés
  4. Kb. meddig álnak el az így készült sonkák?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések