Olmós, fűszeres nyakas karaj serpenyőben sütve

A tarja (nyakas vagy orja karaj) az egyik legkedveltebb része a disznónak. Süthető grillen, serpenyőben vagy sütőben, készíthető egyben vagy szeletben, fogyasztható hidegen vagy melegen de akár füstölve is. Zsírosabb és lazább szerkezetű mint a  karaj, ezért szaftos pecsenyék készíthetők belőle. A lényeg, hogy ne potyoljuk ki.
Az alábbi módszerrel omlós, szaftos húst készíthetünk amit sokféle körettel tálalhatunk.
Hozzávalók
4 darab nagy, kb ujjnyi vastag nyakaskaraj,
a páchoz 
1 citrom leve és reszelt héja,
1 nagyobb narancs leve,
1 teáskanál reszelt friss gyömbér,
7-8 cikk zúzott fokhagyma,
 1 kávéskanál őrölt fekete bors,
1/2 kávéskanál kakukkfű,
1/2 kávéskanál zsálya,
1/2 kávéskanál őrölt koriándermag,
1/2 kávéskanál őrölt mustármag,
1/2 kávéskanál őrölt köménymag,
só,
olívaolaj

A fűszereket a só kivételével kevés olívaolajjal összekeverjük, megkenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát és jól záródó dobozban vagy frissentartó fóliába csomagolva egy-másfél napig pácoljuk. Sütés előtt megsózzuk és kevés vizet öntve alája, fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Amikor zsírjára sült, megforgatjuk és a másik oldalát is pirosra sütjük. Ha közben elfövi a levét és még nem puhult meg a hús, kis meleg vizet vagy bort öntünk alája.
Köretnek sok minden közül választhatunk: steakburgonya, krumplipüré, meggymártás, párolt vagy sült zöldségek, rizotto, marinált gomba, zöldpaszuly stb.


Marinált gombával és sült krumplival


Meggymártással és krumplipürével


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések