Fügeszósz

A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek, már az időszámításunk előtti 2700-as évekre tehető egyiptomi írások is említést tesznek róla. Igen értékes az egészséges táplálkozás és a természetes gyógyítás szempontjából hiszen amellett, hogy sok B vitamint, nyomelemet és rostot tartalmaz nagyszerű vérképző, lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló, hurutoldó tulajdonsága van. Levelét és gyökerét is felhasználják vesekő és húgyhólyagbántalmak esetében.
A fügéből kitűnő lekvár, kompót, cukrozott gyümölcs, bor, pálinka és mártás készülhet. A következőkben egy mártás receptje olvasható ami kiváló sült vagy grillezett húsok mellé legyen az szárnyas, sertés, borjú vagy hal és ami remekül passzol sült libamájhoz és sajtokhoz is.
Hozzávalók
(2 személyre)

1 ek vaj vagy ghi,
1 kis hagyma,
4 nagyobb vagy 6 kisebb érett, friss fekete füge,
1 ek méz vagy barna cukor,
1 dl portói vagy jó minőségű száraz vörös bor,
2 ek balzsam ecet,
só,
bors,
kakukkfű

A felolvasztott zsiradékon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a tetszés szerinti nagyságúra feldarabolt fügéket és egy pár percet pároljuk. Hozzákavarjuk a mézet, a bort és az ecetet majd sózzuk és borsozzuk.
Alacsony hőfokon, néha kavargatva pároljuk kb 10-15 percig. Amikor kezd vastagodni hozzáadjuk a kakukkfüvet és még néhány percig főzzük.
Tetszés szerint lehet folyékonyabb vagy sűrűbb, maradhat darabos de akár pürésíthetjük is.
Fügeszósz sült csirkecombbal és gorgonzolás puliszkával

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések