Kreatívkodás a konyhában - mézeskalács adventi koszorú
Mézeskalácsból
nem csak finom süteményt, hanem illatos adventi és karácsonyi
díszeket is készíthetünk. Az ilyen módon készített adventi
koszorúk, asztaldíszek variációinak lehetősége végtelen, a
különböző formáknak, díszítési eljárásoknak csak
kreativitásuk szabhat határt.
Elkészítjük a mézeskalács tésztát ennek vagy ennek a receptnek az alapján. Mivel ezek nagy adagok, felezzük vagy harmadoljuk a hozzávalók mennyiségét, annak függvényében, hogy mekkora vagy hány koszorút szeretnénk készíteni. Ha karácsonyra is szeretnénk mézeskalácsot készíteni akkor elkészíthetjük az egész adagot és a maradékot hűtőben tárolhatjuk addig amíg felhasználásra kerül.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk,
kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagra és kivágjuk
a koszorúformát egy előzőleg kartonból kivágott sablon vagy
egy kerek tortaforma segítségével és a gyertyatartók alapját
(ezek lehetnek kerekek, csillag, vagy szív alakúak). Előmelegített
sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb 7-8 percig
sütni.
A
koszorút kialakíthatjuk úgy is, hogy különböző formákat
vágunk ki a kinyújtott tésztából és azokat a sütőlapon
szorosan egymás mellé helyezve kialakítjuk a koszorúformát és
így sütjük meg. Egy kis vízzel meg is kenhetjük a darabok
széleit, hogy biztosak legyünk benne, hogy jól összeragadnak.
Még
melegen kivágjuk a gyertyák helyét, de hagyhatjuk egészben a
gyertyatartók alapját és a gyertyákat gyertyatartó tüske
segítségével helyezzük fel.
Amikor
a koszorú teljesen kihűlt hozzáfoghatunk a díszítéshez.
A
díszítéshez cukormázzal(amit ételfestékkel színezhetünk is) tetszés szerinti mintákat rajzolunk, de használhatunk fahéjrudat, szegfűszeget, csillagánizst vagy apró színes cukorkákat. Piros mázzal is lekenhetjük az egész koszorút vagy csak bizonyos részeit és száradás után díszítjük a cukormázzal.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése